Цачева против психотестове за депутатите

Шефката на парламента плажувала на варненските Малдиви

Цачева против психотестове за депутатите | StandartNews.com

София. Ако Карибите и Малдивите са плажовете на север от Варна, като Дуранкулак, Шабла, Камен бряг, приемам, че и аз съм била на Малдивите. Това каза председателят на парламента Цецка Цачева по повод появилите се информации, че депутати са почивали на екзотични плажове. Успях да отдъхна, след което програмата ми влезе в работен ритъм. По график със зам. -председателите на Народното събрание работихме през цялото лято, за да не оставим парламента без ръководство, изтъкна шефката на НС.

Направихме всичко възможно процедурата по изслушването на кандидатите за ВСС да е прозрачна. Аз съм "за" да има възможност да се чуят отговорите на каквито и въпроси да бъдат зададени, но това няма как да се случи в рамките на един ден и затова за мен е приемливо да бъдат систематизирани въпросите, които понякога са едни и същи, но звучат по един и същи начин. Това трябва да направи правната комисия, каза Цачева по повод днешното изслушване на номинираните за Висшия съдебен съвет.

Днес в реално време на страницата на парламента всеки ще може да проследи изслушването от правната комисия на кандидатите за ВСС. Всеки кандидат освен да бъде перфектен магистрат, трябва да може да работи в екип, тъй като ВСС е колективен орган, смята председателят на Народното събрание. Няма цензура по отношение на въпросите към кандидатите, но е добре да се задават въпроси от общ, а не от частен характер, категорична бе Цачева. 

На въпрос дали е възможен референдум за АЕЦ Белене заедно с парламентарните избори Цачева изтъкна, че все още няма решение за референдум. Моето мнение е, че АЕЦ Белене без намесата на държавата няма как да бъде изградена, а държавата е в такова състояние, че няма как да го направи, каза парламентарният шеф и допълни, че има аргументи "за" и "против" провеждането на референдума по време на изборите, но е по-добре двете неща да се разделят. Цачева ще предложи на парламента в най-скоро време внесеното предложение за допитването да бъде обсъдено.

Армия от психиатри ще трябва на армията от кандидати за парламента, за да се реализира идеята хората от листите да минат през психиатър, каза още Цачева. Сигурна съм, че ще има гласове за защита правата на човека, допълни тя. По думите й сега е по-важно правилата за изборите да бъдат ясни достатъчно време преди вота. 



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай