Цачева пред Ягланд: Украйна и миграционният поток ще са обект на внимание

Цачева пред Ягланд: Украйна и миграционният поток ще са обект на внимание | StandartNews.com

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна с генералния секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд. На разговора беше обсъдено предстоящото председателство на страната ни на Комитета на министрите на Съвета на Европа /ноември 2015 г. – май 2016 г./.

"Времето, в което живеем, ни поставя пред нови предизвикателства, свързани с кризата в Украйна, миграционния поток, който залива Европа, заплахата от радикализация, водеща до терористични действия, и всичко това ще бъде на вниманието на нашето председателство", посочи Цачева. Тя препотвърди позицията на нашата страна за водещата роля на Съвета на Европа в процеса на утвърждаване на общоевропейското демократично пространство, основаващо се на принципите на демокрацията, на политическия плурализъм, на върховенството на закона, на защита на правата и свободите на гражданите. Цачева посочи още, че председателството ще работи и за засилване на взаимодействието с другите международни организации - ООН, ОССЕ, ЕС.

Председателят на парламента отбеляза, че изведените приоритети във втория доклад на Генералния секретар, посветен на „Състоянието на демокрацията, правата на човека и върховенството на закона", са изключително актуални за нашата страна. "Споделям Вашата теза, че сигурността на всяка държава зависи от сигурността на нейните съседи", допълни Цачева и отбеляза, че тези теми ще бъдат обсъждани и по време на българското председателство.

Цачева информира още, че за Народното събрание основен приоритет и законодателна цел за есенната сесия е продължаване на реформата в съдебната власт. Тя посочи, че Народното събрание одобри на първо четене измененията в Конституцията за разделяне на съдийската и прокурорската колегия. Амбицията ни е до края на сесията промените да бъдат окончателно гласувани, допълни тя.

Генералният секретар на Съвета на Европа Турбьорн Ягланд пък изрази задоволство от добрата подготовка на предстоящото председателство. Приоритети на председателството ще бъдат защита правата на детето и разширяване на достъпа до култура на младите хора, защита на медиите от външно влияние и защита на уязвимите групи.

Сред темите на разговора днес бяха и имунитетът на народните представители и магистратите, свободата на словото и бежанската вълна в Европа.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева отбеляза, ча нашата страна полага максимални усилия в изпълнение на международните си ангажименти – от една страна, да гарантира подслон на бежанците, а от друга – да не допуска радикални елементи на територията на България. "Не е по силите на която и да е европейска държава да се справи сама с този проблем, сега е моментът да бъде проявена европейска солидарност и да се търси общо решение", подчерта тя. Цачева посочи, че страната ни има добра комуникация и взаимодействие с Турция.

В разговора участва и ръководителят на делегацията в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Джема Грозданова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай