Цачева: Правителството не може да се меси в делата за царските имоти /ОБНОВЕНА/

Цачева: Правителството не може да се меси в делата за царските имоти /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Работната група приключи своята работа с категорично заключение, че изпълнителната власт в лицето на Министерски съвет не може да предприеме никакви действия, защото висящите дела са от компетенцията на независимата съдебна власт. Това каза на брифинг министърът на правосъдието Цецка Цачева за делата за „Царска Бистрица" и "Врана".

Становището на работната група е, че изпълнителната власт не може да се меси в работата на съда, а единственото решение е създаването на нов закон, което е само от компетенцията на Народното събрание. „Както ясно е посочено в решението за мораториума, приет от 41-вото Народно събрание през 2009 година, действието му се простира до приемането на специален закон, който е от компетентността на законодателната власт", обясни тя.

„Правните последици от обявяването на противоконституционност на Закона за обявяване на държавна собственост имотите на семействата на бившите царе Фердинанд I и Борис III и на техните наследници могат да бъдат решени само по законодателен път при отчитане на влезлите в сила съдебни решения", посочи министърът. „Има заведени 3 жалби в Страсбург от наследниците, но министерството няма информация по хода на тези дела", уточни Цецка Цачева.

„Припомням, че наскоро от Европейския съд за правата на човека държавата беше осъдена за т.нар. „синя къща" в Пловдив, чието реституиране не бе извършено в реални граници. Би могло да се разсъждава в посока, че най-добре би било уреждането на тези висящи съдебни спорове да се извърши по предвидения в закона ред", каза още тя.

Делата за „царските имоти" продължават, по делото за двореца „Врана" имаме насрочена дата за 8 май поради факта, че има починал наследник на фамилията на Фердинанд I и Борис III, допълни регионалният министър Николай Нанков. „По другото дело за „Царска Бистрица" продължаваме със съдебните процедури", посочи той. „Отлагането на делата временно до 6 месеца беше, за да се намери евентуално извънсъдебно решаване на казуса на базата на дейността и решенията на работната група", коментира Николай Нанков.

Министър Цачева уточни, че искането на регионалния министър за отлагане на делата с 6 месеца е без последици, защото така или иначе смъртта на един от наследниците е наложила отлагане на делото за двореца „Врана". „След като работната група има становище, че няма място за намеса на изпълнителната власт, искането му за отлагане на делата ще бъде оттеглено", посочи тя. На въпрос кой ще пише закона за „царските имоти" Цецка Цачева коментира: „Не съм казала, че ще има закон, пресъздадох становището на работната група, че тези въпроси, с оглед на фактологията за тези 20 години, могат да бъдат решени със специален закон". Попитана дали можем да тълкуваме становището на работната група като препоръка за създаването на закон тя посочи: „Никога не съм си позволявала да отправям препоръки към независими власти, законодателна или съдебна".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай