Цачева обикаля по 2 града на ден

Цачева обикаля по 2 града на ден | StandartNews.com

Един месец тя и Манушев живеят на път, започват кампанията си от София-област

Един месец Цецка Цачева и Пламен Манушев ще живеят на път. Още в първия ден, след официалния старт на предизборната кампания, двамата потеглят на обиколка из страната. Кампанията им започва от София-област, най-вероятно първата спирка за срещи с избирателите ще е Самоков. Това съобщиха за "Стандарт" източници от предизборния щаб на партията час след официалната номинация за "Дондуков" 2 на Цачева и Манушев.

Слес София-област кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ се отправя на север. Два пъти Цачева и Манушев ще посетят по два града на ден. На 12 октомври ще са в Монтана и Враца, на 13-и - в Ловеч и Габрово. Следващ е родният град на Цачева - Плевен.

Финалът на кампанията и на тези избори е запазен за Пловдив, уточниха от щаба на ГЕРБ.
Председателят на 43-то народно събрание и вицеадмиралът от Военноморските сили официално влязоха вчера в надпреварата за "Дондуков" 2 на 6 ноември. След дълго пазена тайна лидерът на ГЕРБ - премиерът Бойко Борисов, "дръпна завесата" и обяви имената на кандидатите. Елитът на управляващата партия се събра за номинацията в зала 6 на НДК. В центъра й бе отделен коридор към сцената. Точно в 11,02 ч под бурните аплодисменти на министри, депутати, кметове, общински съветници, областни управители, председатели на местни структури мина Борисов. С него бяха зам.-председателите на ГЕРБ Цветан Цветанов, Йорданка Фандъкова и Димитър Николов, както и вицепремиерът Томислав Дончев.
"Отдавна съм се наслушал за бащата на нацията. На тая нация много бащи и претенции за бащи се явиха. Крайно време е да имаме и една майка, която да се погрижи действително майчински за този народ, а не хора с его, което трудно въздържат и които мислят, че сядайки в Президентството, могат да свършат някаква работа със сила или с натиск". С тези думи Борисов обяви окончателно, че Цецка Цачева е кандидатът за президент на ГЕРБ. Като един от най-големите й плюсове премиерът изтъкна именно "брилянтното й познаване на законодателството", като напомни, че Цачева стои начело на парламента вече втори мандат. "Тя и сега изпълнява тази функция да работи за всички партии и съответно да дава своя глас "за" или "против". Така че в това отношение аз не виждам кой е по-подготвен", отсече Борисов. И продължи с представянето - "аз не виждам от кандидатите кой е по-подготвен и да говори с Конституционния съд, а и като председател на НС на ниво парламенти тя е обиколила света и мисля, че без претенции от някого прекрасно е защитавала авторитета на България". Борисов призна и за един недостатък на Цачева - "подготовката й във военната област", но веднага представи кандидатурата за вицепрезидент - вицеадмирал Пламен Манушев. Лидерът на ГЕРБ разкри, че до последно е запазил решението в тайна дори за самия Манушев. Съобщил му "в 11 без 15" - 15 минути преди началото на събитието в НДК. "Добре, че си е сложил костюм. Иначе щях да го накарам да си облече адмиралската униформа, знаете ли как добре му стои?", каза с усмивка Борисов. Като друг плюс той изтъка факта, че макар и депутат, Манушев е от гражданската квота и не членува в партията.

Президентските избори са вот на доверие към правителството, каза още веднъж Борисов и припомни на елита на ГЕРБ, че ако няма победа, ще последват предсрочни избори.

"Ние имаме претенциите в ГЕРБ, че сме честни и почтени. А останалите партии не извадиха такъв кандидат. В различните държави президентът, парламентът и премиерът работят в синхрон. А при нас е обратното", каза Борисов. Според него, и президентът Плевнелиев се е опитал да покаже, че "е различен от нас, но не му се получи. Въпреки че направи много добри неща".
Премиерът изброи успехите на управлението, сред които рекордно ниската безработица, подпомагането на културни и образователни институции, подобряването на инфраструктурата.

За да обясни на елита на ГЕРБ защо изпълнителната комисия на ГЕРБ се е спряла на Цецка Цачева и Пламен Манушев, Борисов коментира и останалите обсъждани имена за "Дондуков" 2. Лидерът на ГЕРБ започна първо от себе си. "В тази обстановка, ако тръгна в тази посока, това би било равно на дезертьорство. Не виждам как щях сега да ви убедя, че това е по-добро за партията и за нас. За мен може би да, защото изпълнителната власт всеки ден руши и изяжда от авторитета ми. Да, за политическо дълголетие, това е вариантът. Но моето дълголетие е силата на ГЕРБ", призна премиерът. "След мен идваше Фандъкова. Тя ще спечели от раз, ако трябва да разглеждам къде ми е по-важна - София или Президентството, ще кажа София", обясни Борисов. "Трябва да си много сляп, за да не видиш разликата в София от времето на синьо-червеното управление. Защо трябва да си мълчим", попита лидерът на ГЕРБ. "След това Томислав Дончев - малко намръщен, но той ми е моторът и генераторът на идеи в Министерски съвет. Ако трябва да ме питате къде ми е по-важен той, аз ще кажа като мой заместник", отсече Борисов. И допълни, че докато други го питат какво да прави, Дончев винаги отивал при него с готово решение на проблема.

"Димитър Николов - има ли някой, който когато е бил в Бургас, да не каже: "Бургас се преобрази", продължи Бойко Борисов. Но допълни, че и избирането на Николов води до "избори и харчене на пари". А парите в момента са нужни на държавата - за хората в неравностойно положение, за ограда по границата и куп други неща. Борисов потвърди намерението си да се кандидатира за президент на следващите президентски избори след пет години. Така, по думите му, ГЕРБ от последна с обявяването на имената сега ще стане първа тогава, а останалите политически партии вече може да се питат кой ще е кандидатът им през 2021 година.

Записват се днес в ЦИК

ГЕРБ регистрира днес кандидатите за президент и вицепрезидент. От партията ще запишат за участие Цецка Цачева и Пламен Манушев в предпоследния възможен ден за това. Председателят на Националния предизборен щаб и зам.-шеф на ГЕРБ Цветан Цветанов и административният секретар Цветомир Паунов ще внесат на обяд необходимите документи в ЦИК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай