Цачева: Българските граничари няма да бъдат предадени на Турция

Цачева: Българските граничари няма да бъдат предадени на Турция | StandartNews.com

Не е възможно българските граничари да бъдат предадени на Турция. Това стана ясно от думите на министъра на правосъдието Цецка Цачева по време на парламентарен контрол в отговор на въпрос във връзка с делото в Турция срещу български граждани.

През 2008 г. при изпълнение на служебните си задължения български граничари са простреляли турски гражданин при опит да пресече български териториални води. За смъртта на мъжа по-късно е заведено дело в Турция срещу четиримата служители, участвали в инцидента.

Министър Цачева обясни, че държавата ще осигури средства на българските граждани за защита, като им е предоставен и списък с адвокати, от който да изберат защитник, за да ги представлява в съда в Лозенград. Български консул също ще присъства на заседанията там.

Тя допълни, че е имало среща с мъжете в Министерството на правосъдието, където те са били запознати с това какви стъпки следва да се предприемат. Предстои и среща на граничарите в МВР. През юли подобна среща на граничарите имаше и с главния прокурор Сотир Цацаров.

Цецка Цачева отбеляза, че граничарите са опазили българската граница и институциите са длъжни да гарантират тяхната сигурност.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай