Цачева: 3 март е повод и за европейско самочувствие.

Цачева: 3 март е повод и за европейско самочувствие. | StandartNews.com

София. Трети март е повод не само за национална гордост, но и за европейско самочувствие, коментира председателят на Народното събрание Цецка Цачева пред "Фокус".

Подвигът на загиналите в Руско-турската освободителна война е величествен, защото е извършен в името на възвишени европейски идеали, каза тя.

„Днес си спомняме не само Освобождението и подвига на падналите в ожесточените сражения по нашите земи, междувпрочем това е величествен подвиг, защото е извършен в името на възвишени европейски идеали, Освобождението е и памет за хилядите дейци, които неуморно работиха за културния и стопански напредък на Отечеството.

На този ден не можем да не си спомним и превратностите, които претърпя Третата българска държава през тези 137 години на растеж, път на трудности и предизвикателства. Днес можем да кажем, че нищо не е било напразно, защото България е свободна, демократична и европейска страна. Затова трети март е повод за национална гордост и най-вече основание за европейско самочувствие", каза председателят на 43-тото Народно събрание.

Цецка Цачева допълни, че свободата е в основата на развитието на всеки народ. Българите трябва да помнят тази дата, защото тя чертае жалоните ни напред към свободно, демократично и европейско развитие. По думите й за всеки българин, независимо дали живее в границите на днешна България или извън нея, националният празник носи заряд на самочувствие, защото и днес имаме нужда от обединение около онези идеали, за които са дали живота си плеяда възрожденци. Обединението и Съединението са ценности, които ще направят България по-силна, е категорична Цачева. Тя обобщи, че строителите на свободна България са ратували за европейски ценности, но и днес тези ценности имат своя смисъл и съдържание.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай