Трябва да задържим младите хора в Кърджали

Трябва да задържим младите хора в Кърджали | StandartNews.com

- Г-жо Караянчева, какви проблеми чувате най-често от местния бизнес и гражданите в Кърджали ?

- Проблемите в Кърджалийско са много. Като се тръгне от инфраструктурата и се стигне до инвестиционния климат, който местната власт трябва да създаде, за да привлича сериозни пазарни субекти. Защото фирмите искат надеждна бизнес среда, искат предвидимост и добра базисна инфраструктура, за да се развиват, да генерират повече доходи, да осигуряват повече работни места и реципрочно по-висок жизнен стандарт за населението. Говоря основно за предприятията от реалния сектор. Дълго време

тук се разкриваха предимно изнесени шивашки цехове

в които заплатите са незадоволителни, а собствениците им разчитаха на евтината работна ръка. Кърджали има традиции в машиностроенето, рудодобива, строителния бранш. Имаме ключови фирми, които са експортно ориентирани и успяха да запазят позициите си, благодарение на чуждите инвестиции в тях. Но за да има икономически ръст и хората да го усетят по джоба си, трябва да се даде тласък на малкия и средния бизнес, да се създадат условия за прохождащи фирми. Кърджали не разполага с индустриална зона. Това отблъсква потенциалните инвеститори. Имаме уникални природни и културно-исторически дадености, но археологическите обекти трябва да се социализират. Разполагаме с водни ресурси и курортни зони, но инфраструктурата до тях е лоша. Вилното селище Главатарци на брега на язовир Кърджали, например, е трудно достъпно, защото общината не е изградила път до там. Няма водоснабдяване и канализация. При тези условия и най-добрият хотел не може да задоволи потребностите на туристите. Държавата прави необходимото за подобряване на комуникациите в региона, но местната власт е в дълг към бизнеса, казвам го най-отговорно. Проблемът в Кърджалийско е обезлюдяването и изтичането на млади хора, които заминават за чужбина или за големите градове, за да търсят реализация, защото тук не получават добри възможности за кариерно развитие. Моята основна цел като народен представител е региони като Кърджали да живнат, да се възродят, да капитализират своите уникални дадености и да започнат да носят принадена стойност.

- Какво е решението на проблемите, които ми изброихте?

- Решаването на тези проблеми трябва да е приоритет на местната власт. Правителството е показало, че подкрепя региона и има волята да дава тласък на големите инфраструктурни проекти. В първия мандат на кабинета "Борисов" направихме пътя за Маказа.

Това умножи многократно туристическия поток, който минава през Кърджали

Това ни радва, но и ни притеснява. Липсва обходен път и това е сериозен проблем. Така на месец през града минават около 200 хиляди души с автомобилите си, което предизвиква пътно-транспортни произшествия и води до нарушаване на инфраструктурата. В годините вместо да се направи този така необходим за града обходен път, се изгради Водно огледало. Много пъти съм казвала, ще го направя и сега – тази инвестиция е непремерена. В момента Водното огледало е един жабуняк. То е хидротехническо съоръжение, но трябва да бъде използвано и като туристически обект. Но да се върнем на нуждата от обходен път. Той е първостепенна задача за правителството и към днешна дата сме направили необходимото проектът да се задвижи. Техническото задание вече е готово и ако няма забележки на експертен съвет, до края на годината ще стартират отчуждителните процедури по трасето, след като ще се върви към изграждането му, вероятно на части, със средства от държавния бюджет. Така че, държавата не е абдикирала от т.нар. смесени региони. Не мога да кажа същото за местната власт обаче, която в 21 век допуска един областен град да е неосветен, с разбити улици, с проблеми в сметосъбирането, с бездомните кучета т.н и т.н.
- Каква е ситуацията в земеделието? Все още ли тютюнът заема позицията на основен поминък за хората?
- Трябва да признаем, че тютюнът вече не е привлекателна култура. Тютюнопроизводителите трайно намаляват. Една от причините за това е, че през 2020 година тази култура ще бъде забранена за европейско подпомагане. Проблемът е обаче, че през годините нищо не е направено, за да може тютюнът да бъде заместен от друга култура, а и хората трудно се доверяват.

Основният проблем си остава реализацията на суровината

Преди години ми разказаха, че в едно от селата са обещали на стопаните, ако посадят чубрица, после да я изкупят, и така постепенно тя да се превърне в алтернатива на тютюна. Местните са ги послушали, но така и никой не изкупил реколтата. В последно време се правят и опити за отглеждане на шафран. Но структурата на земеделското производство се променя бавно. Има и друг проблем в сектора. Това е нежеланието на хората да се сдружават. Не са преодолели страха от някогашните кооперативи, които са им отнели едно време земята. Не са склонни на комасация, а маломерните стопанства са уязвими на пазара. Тук е мястото на общинските кметове, които трябва да насърчават хората да се сдружават, за да може да произвеждат продукция на конкурентни цени.

- По какъв начин посочването на проблемите, която е задачата на предстоящата дискусия на "Стандарт", помага за тяхното решаване? Усещат ли така хората загриженост от страна на властите?

- Изключително важно е да се говори. Заради това аз поздравявам "Стандарт" и КРИБ за тази инициатива. Идеята е да се проведе не еднопосочна дискусия, а диалог между бизнеса и правителството в лицето на ключовите министри. Ще бъдат поставени конкретни въпроси, които са жизнено важни за хората и представители и на изпълнителната, и на законодателната, и на местната власт ще могат да дадат конкретни отговори.
- Като зам.-председател на ПГ на ГЕРБ не мога да не ви попитам за напрежението в съседна Турция. Какво трябва да е политическото поведение в такава ситуация?
- Ние политиците не трябва да интерпретираме събитията, а да проявим разум и здравомислие и да оставим да говорят специалистите. Това, което казваме и тълкуваме може да повлияе и на хората, и на отношенията със съответните държави. Обстановката е много тревожна. Но

правителството прави всичко, което е необходимо

Виждаме, че опозиционните партии също признаха, че правителството се справя и е реагирало адекватно.

- Кой е гарантът за това България да бъде лоялен член на НАТО и ЕС?

- Премиерът Бойко Борисов, правителството и парламентарните групи, които стоят зад кабинета. В никакъв случай един или двама министри не могат да бъдат гарант, защото правителството е колективен механизъм. Политиката, която произвежда правителството, е съвкупност от политики, които имат една и съща цел – развитие на България, запазване на евроатлантическите ценности. Евтиният политически пиар, който си правят двама-трима колеги, е смешен и жалък на фона на това, което се случва около нас.

- Премиерът Бойко Борисов обяви, че променената ситуация в света, напрежението в Турция ще промени и профила на кандидата на ГЕРБ за президент. Какъв трябва да е следващият ни държавен глава?

- Той трябва да е разпознаваем, компетентен и да обединява. Но преди всичко трябва да е национално отговорен, да има куража да отстоява националните ни интереси пред евроатлантическите ни партньори, да провежда политиката, но да излъчва стабилност и спокойствие, за да може и българските граждани да се чувстват защитени.

- ГЕРБ има ли такъв човек?

- Разбира се.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай