Тройно рамо за бюджета

Жандармерията сложи нови огради на парламента, Улицата се събира в 8 часа

Тройно рамо за бюджета | StandartNews.com

Тройно рамо получи поисканата от правителството актуализация на бюджета, върху която президентът Росен Плевнелиев наложи частично вето.

Синдикати, работодатели и депутатите от управляващото мнозинство в бюджетната комисия подкрепиха поправените сметки в хазната вчера. На сбирката на избраниците не дойдоха националистите, но се очаква днес в пленарната зала те да осигурят нужните гласове, за да бъде отхвърлено ветото. Финансовият министър Петър Чобанов допусна, че може част от депутатите да отхвърлят ветото като протест срещу президента. Засега лидерът на националистите Волен Сидеров само каза, че депутатите му ще гласуват по съвест. "Имаме нова информация, която потвърждава констатацията, че данъчните приходи във вида, в който са заложени в бюджета, няма как да бъдат изпълнени", каза още Чобанов. Според него ветото е политическо и с него президентът се е позиционирал като ясна политическа страна в дебата по бюджета. Актуализацията бе подкрепена от 10 депутати от БСП и ДПС. От ГЕРБ присъстваха трима избраници, но не гласуваха, защото партията отказа да излъчва свои хора в комисиите.


По-рано вчера социалните партньори в тристранката също подкрепиха актуализацията. Против бе единствено КРИБ, защото разходната част не била прозрачна. Подобни са и част от аргументите на президента за вето. Според другите три работодателски организации - БСК, БТПП и АИКБ, актуализацията няма алтернатива. Всички те смятат, че бюджетът в сегашния вид е неизпълним заради силно завишените приходи. Заложеният по-малък размер на постъпленията в актуализацията на бюджета също трудно ще бъде постигнат, смятат работодателите. "Напрегнатата работа в НАП и митниците обаче не трябва да води до административен произвол за събиране на данъци на всяка цена", коментира Васил Велев, председател на АИКБ. Според него не бива това да води до тормоз на компаниите, от които лесно може да се събере данък, за сметка на тези, които реално дължат.


Бизнесът даде препоръка завишението на разходите с 385 млн. лв. да бъде разписано по-ясно, за да отговори на обществените очаквания за повече прозрачност. Нямаме обаче съмнения, че новият дълг в размер до 1 млрд. лв. е необходим, за да попълни изтънелия фискален резерв, заявиха работодателите.
Синдикатите поискаха правителството да отчита на кои фирми връща забавени плащания по обществени поръчки и ДДС, за да може работниците да си търсят заплатите.


КНСБ и КТ "Подкрепа" напомниха, че очакват от 1 октомври увеличение на минималната заплата от 310 лв. на 330 или 340 лв. Те настояват и за скок на минималното обезщетение за безработица, което още е 60% от 240 лв., въпреки че минималната заплата вече е 310 лв. Синдикатите искат и коледни добавки за пенсионерите.


Ден преди извънредното заседание парламентът отново бе отцепен с нови метални ограждения. В 8 ч се очаква поредният протест срещу кабинета "Орешарски". Заседанието на парламента пък започва в 10 часа, като се очаква гласуването да бъде по обед.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай