Три варианта за коалиция обсъжда ГЕРБ

Три варианта за коалиция обсъжда ГЕРБ   | StandartNews.com

В ГЕРБ обсъждат кабинет от пет партии - с реформаторите, БСП, патриотите и АБВ

ГЕРБ ще проведе и втори кръг консултации за съставяне на кабинет. Това стана ясно след близо тричасовите разговори, на които лидерът Бойко Борисов събра актива си в НДК. До края на седмицата екипът на Генерала ще се срещне за втори път с колегите си от БСП, Реформаторския блок, АБВ и Патриотичния фронт.

Партията дава втори шанс на реформаторите, БСП, патриотите и АБВ. Консултациите отново ще са на ниво експерти. Бойко ще се включи на финала, когато участниците в управлението са ясни и започне формирането на правителствения екип. Това стана ясно след близо тричасовото заседание на ГЕРБ. Малко след 11 ч кметове, общинари, областни лидери и депутати от партията на Генерала започнаха да се събират в зала 6 на НДК, където в 12 ч беше насрочена срещата.

Самият Борисов дойде малко преди 12 ч пеша от централата на партията до сградата на НДК, придружаван от цялата Изпълнителна комисия, дамите, водили преговорите, и евродепутатите на партията.

Реформаторите са желани партньори за ГЕРБ независимо от проблемите, които изпитва коалицията, съобщи Бойко Борисов след заседанието. "Политическите партии сме длъжни да намерим решение на проблемите и да излезем от кризата", добави Генерала. И подчерта, че за него нови избори са краен вариант.

Три възможности за коалиция са обсъждали ГЕРБерите на заседанието си в НДК, научи "Стандарт". Първият е малка коалиция - ГЕРБ, реформатори и патриоти. Така обаче пет партии остават извън властта и парламентарното мнозинство няма да е стабилно, коментирали участници. Вторият вариант бил ГЕРБ, реформатори, патриоти и АБВ. Опасността е не по-малка, казал пред своите Борисов. И обяснил, че БСП и ДПС могат да се съюзят срещу ГЕРБ. "В българската политика нищо не сближава по-силно, колкото общият политически враг", подчертал Борисов, разказаха за "Стандарт" участници. Последният обсъждан вариант бил петорна коалиция по оста ляво-дясно с участието на ГЕРБ, БСП, реформаторите, АБВ и патриотите. Това формирало дори конституционно мнозинство. Някои от структурите обаче реагирали остро срещу евентуално участие на БСП. Те посочили като аргумент факта, че социалистите са отнели властта на ГЕРБ в миналия парламент и са провеждали неуспешна политика, довела до банкрут на държавата.

"Трябва винаги да се готвим за война, защото когато сме готови за война, можем да живеем в мир", обърнал се Борисов към хората си в НДК. И посъветвал: "Да гледаме с едно око към нови избори, защото по-лошото е - порочно формирано правителство".

След края на срещата Борисов на няколко пъти беше попитан от репортери защо ще се водят нови преговори с БСП, при положение, че след разговорите миналия понеделник и двете партии отрекоха съвместно управление. "След реформаторите са БСП, патриотите и АБВ. Това е предложение на преговорния екип", съобщи лидерът на ГЕРБ. Той каза, че ще събере отново преговорния екип следващия понеделник в 11 часа - три часа преди официалното свикване на новото Народно събрание. Дотогава ще трябва да се проведат вторият кръг консултации. Борисов и лидерите на партии ще присъстват едва на третия - финален тур, когато ще се обсъжда самото коалиционно споразумение и евентуалните отстъпки в него, за които пратениците на партиите няма да могат да вземат решения.

Междувременно вече се завъртяха хипотези за министри. Според първите слухове Меглена Кунева може да стане вицепремиер и външен министър, Божидар Лукарски - правосъден, Делян Добрев - на енергетиката, Ивайло Московски - на транспорта, Вежди Рашидов - на културата. Според запознати Радан Кънев щял да бъде шеф на групата на реформаторите в парламента, а Цветан Цветанов - на герберите.

Генерала прати Дончев да помага на църквата

Няколко свещеници чакаха лидера на ГЕРБ Бойко Борисов преди заседанието на партията в НДК в понеделник. Оказа се, че те искали да помолят за помощ и за взаимодействие бъдещия премиер.

След като изчакаха на слънце в черните си раса, свещениците се здрависаха с лидера на ГЕРБ. "Видях, че правят пътя, значи Бойко Борисов е дошъл на власт", каза единият от присъстващите. Борисов целуна ръка на всички тях и остави евродепутата Томислав Дончев, за да набележат подробностите за възможностите за финансиране на проекти на църквата. "Може да го замонашите, може всичко, само коса не може да му порасне", пошегува се Генерала, който беше във видимо добро настроение преди срещата с актива на партията. Така Дончев се разбра с отец Никанор от Гигинския манастир да продължат със сътрудничеството и срещите и дори да сформират група, която да може да решава за приоритетни за църквата проблеми, с които държавата да съдейства.

Патриотите "за" кабинет на спасението

"Ще подкрепим правителство на ГЕРБ, ако в програмата на този кабинет са записани мерки за решаване на основните проблеми на държавата". Това заяви пред "Стандарт" Валери Симеонов, съпредседател на "Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО". "В името на разумния диалог ние не желаем да говорим за коалиционно споразумение, а за подкрепа на програма за стабилно управление на страната", каза още той.

АБВ: Съюз, ако и БСП са в него

За АБВ място в дясно правителство няма. Това заяви в интервю за "Стандарт" Трендафил Величков - член на Изпълнителната комисия на партията. По думите му по-вероятно e АБВ да участва във властта, ако в коалицията влезе и БСП. "Ако правим такъв тип правителство, който е правителство на споделената отговорност, на националното спасение или с ясно разписано споразумение, в което ние можем да припознаем това, за което са ни избрали - а именно и елементи от нашата програма. Ако се прави кабинет, който да изпълни програмата само на една политическа сила или най-много на две - не мисля, че АБВ би имала особен принос към него", смята Величков.

БСП при Бойко, но в опозиция

Червените дават рамо на ГЕРБ за четири приоритета

БСП ще отиде на втория тур на преговорите с ГЕРБ, но ще остане в опозиция. Това коментираха неофициално високопоставени източници от "Позитано" 20 по повод изявленията на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че партията победител продължава консултациите с четири от парламентарно представените партии. Днес в централата на БСП ще заседава Изпълнителното бюро на социалистите, а от 14 часа ще има специално изявление на лидера на БСП Михаил Миков. Червените са категорични, че ще подкрепят ГЕРБ по четири приоритета: привличането на чужди инвеститори, евроатлантическата ориентация на България, влизането на страната в европейския банков съюз, в единния енергиен съюз, както и по доброто усвояване на еврофондовете. Социалистите обаче имат притеснения да влязат в коалиция с ГЕРБ, още повече че в това широко съглашателство може да се окаже и АБВ. Самият Миков даде да се разбере, че твърде многото допирни точки на АБВ с ГЕРБ поставя въпроса дали коалицията на Георги Първанов е лява партия. Или АБВ не са лява коалиция, или за тях принципите в политиката могат да се пренебрегнат в името на участие във властта, написа лидерът на БСП във Фейсбук. Неофициално от "Позитано" 20 отново натъртиха на 12-те червени линии, заложени в предизборната програма на БСП, от които социалистите няма да отстъпят.

Президентът: Не трябва да има нов вот

"Да отидем на избори през януари и февруари за мен е недопустимо от гледна точка на желанието на народа и този вариант трябва да бъде избегнат". Това заяви вчера държавният глава Росен Плевнелиев. "Желанието на всички европейски партньори е България да излъчи легитимно правителство", заяви той. По думите му единственият начин да има стабилно правителство в 43-ото народно събрание е да се договори ясна програма за действие, която да е разписана по месеци за поне година-две напред и по която политическите партии да се обединят. Плевнелиев уточни, че не смята, че всички партии биха се обединили около подобна програма. "Абсолютно възможно е да има тематични коалиции, съвсем възможно е някои смислени мерки да се подкрепят от левите, а други от либералите", смята той. Плевнелиев бе категоричен, че от партиите се очаква елементарна честност, както и новото правителство и премиер да излязат и да кажат какво ще свършат и какво не. "За да има повече стабилност, тя трябва да се базира на прозрачност и честност. Честният подход означава да се каже не кой какви постове ще вземе, а какво ще се свърши и около какво сме се обединили и ще остане настрана това, около което не може да се обединим", заяви държавният глава.

Лидерите на реформаторите при ГЕРБ

Възможно е следващият преговорен екип на рефоматорите да е лидерски, въпреки че Бойко Борисов няма да се яви на втория кръг. Ние искаме да подходим максимално сериозно към тях, обясни Божидар Лукарски, председател на СДС, след срещата на реформаторите.

На нея обаче те не са разисквали въпроса дали са "за" коалиция и с АБВ. По-рано пред БНТ лидерът на ДБГ Меглена Кунева беше категорична, че блокът ще има единна позиция за АБВ, но в крайна сметка инициативата е на мандатоносителя ГЕРБ. Крайно недалновидно е в този момент, в тази ситуация в страната, да се изстрелват изречения, посочи тя. Кунева припомни, че за реформаторите засега невъзможна е коалиция само с БСП, ДПС, "Атака" и ББЦ.

Основно реформаторите са разглеждали правилника за работа на парламентарната си група. Както вече "Стандарт" писа, вариантите за управление са два. Единият е с един председател и взимане на решение с мнозинство от 505 плюс един. А вторият е управление по подобие на Блока от съпредседатели и голямо мнозинство от две трети.

Янакиева избра да е депутат

Кметът на Перник Росица Янакиева реши да избере депутатското място. Тя бе избрана за народен представител от листите на АБВ на изборите на 5 октомври т.г. Решението си тя обяви на коктейл по случай празника на Перник. Избори за неин заместник обаче няма да има, тъй като до следващите местни избори остава по-малко от една година, уточниха от ЦИК. Временно изпълняващ длъжността кмет на мястото на Янакиева ще бъде избран най-вероятно на редовната сесия на Общинския съвет на 30 октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай