Трети ден ни вест, ни кост от Мехмед

Трети ден ни вест,  ни кост от Мехмед | StandartNews.com

5 дни може да изкара на вода и боровинки, успокояват спасители

Трети ден вече няма ни вест, ни кост от изчезналия под връх Белмекен в Рила берач на боровинки. 21-годишният Мехмед Али от пазарджишкото село Света Петка се изгуби в местността Балабаница в събота. Оттогава над 250 души и шест кучета проверяват всеки храст и дърво в района. Полицията работи по няколко версии за мистериозното изчезване. Сред най-вероятните са инцидент, нападение от диво животно или дезориентация в посоките заради мъгливото време в планината през уикенда.

"Тръгвай, ние с майка ти вървим след тебе". Това са последните думи, които Мехмед е чул от баща си, преди да изчезне вдън земя. Тримата отишли в местността Балабаница да берат боровинки. Мехмед носел кофа в ръка, друга мъкнел на гърба си. Младият мъж изпреварил родителите си по пътя към автомобила, паркиран на една полянка. Майка му и баща му стигнали по-късно до колата, а от него нямало и следа. Чувал се само лай на кучета. "По данни на баща му, той е подал сигнал на много близки приятели, които се опитали да го потърсят. Около 4 часа следобед са сигнализирали тел. 112", разказа пред "Стандарт" кметът на село Света Петка Али Тебер. Според него момчето познавало района по-добре от всички, защото

от 6-годишен събирал плодове в планината

с майка си и баща си. Мехмед е студент в Пловдив, а родителите му са безработни и разчитали на доходи от брането на боровинки, които се харчели по 5,50 лв. изкупна цена. Младежът работил в чужбина допреди две седмици. Като се прибрал, си купил кола. Хората твърдят, че е работлив. Мехмед имал и брат, който помагал на дядо си в хранителния им магазин в Юндола. "Младежът е бил добре облечен, макар през нощта да е студено. Претърсваме навсякъде, метър по метър, клонка по клонка. Хиляди декари гора е проверена. Можем само да предполагаме какво е станало - може някое животно да го е изплашило и да е побягнал в друга посока. Може да е паднал лошо, но все някакви следи щяха да останат", твърдят планинските спасители. Според запознати маркировката не е на много добро ниво в този участък, а на места е окрадена.

"В района има кучета, вълци и мечки. На 100 м от мястото, където са брали боровинки, има меча дупка и го знаят самите берачи", твърди кметът на селото. Затова и близките му се боят да не е нападнат от див звяр. Според дежурния в Планинска спасителна служба (ПСС) Иван Драгошинов обаче Мехмед това е малко вероятно. "Толкова хора непрекъснато са на беритба на боровинки и гъби и ако те не познават как мечка бяга от човек, когато го усети, кой ли? Мечката напада в краен случай

Най-много да удари някого с лапа

казва Драгошинов.
Полицията също работи по случая. Разпитан е бащата на Мехмед. Изяснява се дали не са се скарали и в яда си синът да е решил да тръгне накъдето му видят очите и да се скрие от близките си.

Още рано сутринта в понеделник на мястото пристигнаха седем планински спасители от ПСС - Банско. Те бяха с шест кучета, за да намерят четириногите някаква следа от изчезналия младеж. В гората са и много полицаи и пожарникари, както и ловци. "Може да изкара пет дни на вода и боровинки, той е млад човек", успокои Иван Драгошинов. "Продължаваме да го издирваме, очакваме инструкции от нашата централа в София. Обходихме огромен периметър. Дано кучетата хванат някаква следа от момчето и да го открием живо и здраво", сподели пък планинският спасител Методи Баненски, който участва в акцията по издирването на Ахмед.

Планината не прощава никому

Иван Драгошинов,
дежурен в ПСС

- Г-н Драгошинов, какво знаете за района, където изчезна младият мъж?
- Районът е тежък, горист, ту-там с по-широки поляни. Има много просеки, направени от камиони, черни пътища.
- Подготвени ли са хората за излизане в планината?
- В случая не става дума за турист, а за човек, който живее в този район. Всеки ден публикуваме на нашия сайт съвети към туристите и не се спазват. В планината излизат неподготвени хора - нямат карта, не познават района, подценяват метеорологичните условия. Ако джиесемът им е от модерните, не знаят как да боравят с джипиеса, което е много важно в тези времена. Виждал съм тръгват към връх Мусала девойки със сандалки с каишчици или с чехли. На връщане са с подути и разкървавени палци. Хората много леконраво тръгват в планината, но тя не прощава никому. Тръгват с всякакви видове обувки и по маршрути, за които те мислят, че могат да издържат физически, забравили си лекарства. Тези хора не уважават себе си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай