Тръгват отново полети между София и Киев

Тръгват отново полети между София и Киев | StandartNews.com

Газът е стока и не трябва да бъде оръжие, заяви в Украйна президентът Росен Плевнелиев

Полетите между София и Киев да бъдат подновени, са се договорили при своята среща на 4 очи президентите на България Росен Плевнелиев и на Украйна Петро Порошенко. Държавният глава на Украйна е постановил да бъдат проучени възможностите за откриване на авиовръзка между двете държави.

В момента приятелските страни са откъснати транспортно една от друга, въпреки че имат много тесни контакти и сътрудничество. След посещението на родния държавен глава в Киев, първо на български президент през последните 12 години, този факт може да се промени. Украйна ще превърне две от своите митници – Одеса и Личовска в бизнесинкубатори, а постъпленията от тях ще отидат за ремонт и разширяване на пътя от Одеса до Рени, който в момента е и най-бързата връзка към България. Ще търсим средства в партньорство с България и за изграждането на част от трасето с евросредства, посочи Порошенко.

В момента близо половината украински туристи към България минават именно по това трасе и ако то бъде ремонтирано ще повлияе положително на конкурентноспособността ни като дестинация за лятна ваканция. Обмисля се и стартирането на фериботна връзка между Варна и Одеса. След пускането на фериботната връзка с Грузия страната ви се превърна във втора по важност държава относно износа, посочи Порошенко. И допълни, че подобна водна връзка е само една от стъпките за по-тесни икономически взаимоотношения между двете държави.
Газта е стока и не бива да се превръща в оръжие за влияние, заяви още президентът Плевнелиев в присъствието на украинския си колега. И тя трябва да се плаща на пазарни цени, допълни той.

Всяка държава трябва да има правото да търси диференцирани източници. Не сме против Русия, а против това газта да се използва като лост за влияние, обясни президентът. Украйна и България имат добре изградена газова инфраструктура и трябва да имат правото по същите тръби да ползват газ от различни производители. А не да влагат отново 10 млрд. лв. за нови тръби, обясни Плевнелиев. Всеки газов проект, който заобикаля Украйна и България няма икономическа логика, подчерта и украинският държавен глава Петро Порошенко.
В Киев бе подписано и споразумение за сътрудничество между двете държави в областта на образованието.

Само преди дни в парламента на Украйна бяха приети документи даващи право на по-голяма децентрализация и управление на местните общности, каза след срещата между двамата президенти Порошенко. Българската общност в страната е най-голямата в чужбина и наброява близо 250 000 души. При посещението на президента Плевнелиев в Украйна бяха договорени и визити на българските министри на енергетиката и на туризма в Киев, както и на министъра на инфраструктурата на Украйна в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай