Томислав Дончев за Истанбулската конвенция: Мъдрият политик не действа на инат

Томислав Дончев за Истанбулската конвенция: Мъдрият политик не действа на инат | StandartNews.com

Декларацията на НФСБ по повод визитата на евродепутатката Ска Келер поражда смут в Европейския парламент, тъй като този тон не е типичен за Европа. Това призна в „Денят започва" на БНТ вицепремиерът Томислав Дончев.

Той коментира и появилите се разногласия между коалиционните партньори, включително тези между партията на Валери Симеонов от една страна и ВМРО и „Атака" от друга, както и възможността това да наруши стабилността на управлението.

„Това, че се водят политически, в случая коалиционни разговори на висок глас е едно, парламентарната подкрепа е друго. Не бих правил пряка връзка между едното и другото. Фактът, че дебатът тече публично е по-доброто. Това означава пълна прозрачност", заяви Дончев.

По думите му в Истанбулската конвенция обществото видя страховете си. „Не и без чужда помощ", подчерта вицепремиерът. „Но мъдрият политик не действа на инат. Нека дебатът продължи. Подценена беше степента на обществена чувствителност", заяви той. Дончев се опасява обаче, че вероятността утре някой да запали друг страх, когато някъде срещне чужда дума, остава.

На въпрос дали диалогът между коалиционните партньори е по-спокоен без камери вицепремиерът заяви: „Политиката не е счетоводство. Освен хладното излагане на тези, трябва да има и страст. Някои разговори са такива. В политиката трябва да има и план, и страст."

Томислав Дончев коментира и проблема с обществените поръчки и тяхното обжалване пред съда, което бави изпълнението им.

„Обжалването е механизъм, чрез който някой си търси правата, когато смята, че е ощетен. Друг е случаят, когато някой изнудва чрез нея. Имаме саги, които продължават една година. Приемам когато става дума за пътно строителство, фирмите да спорят кой е по-добър. Но не приемам когато оспорващите са фризьорски салон, например. Обжалванията са там, където има стратегически интереси. Право да обжалва дадена процедура, според мен, има този, който може да я изпълни", поясни той.

Според него „когато има необосновано обжалване и процедурата се е забавила, възложителят трябва да има право на обратен иск".

„Има достатъчно сигнали, че България става все по-добро място за бизнес", заяви Дончев. Той не отрече, че корупция и опити за корупция има. „Това, което може да се мери, е усещането. При корупционната сделка и двете страни имат интерес да мълчат. Усещането за корупция ерозира доверието към държавата и държавните институции. А когато можеш да се купиш състезанието, това е удар в сърцето на пазара", заяви той.

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай