Томислав Дончев: Нов закон за обществените поръчки става факт от 2016

Томислав Дончев: Нов закон за обществените поръчки става факт от 2016 | StandartNews.com

Томислав Дончев каза, че новият Закон за обществените поръчки е готов като текст. По думите му на първо място са се опитали да транспонират новото европейско законодателство и директиви. В ефира на bTV той каза, че амбицията на всички е новият закон да влезе в сила от 1 януари 2016 година.

По думите на вицепремиера, законът в момента е в режим на обществено обсъждане и дори има публикуван текст, който може да се види. Според него новият закон е много по-добър от стария.

„Много от грешките, които се допускаха бяха свързани с това, че законът е изключително сложен. Тези дефекти ще бъдат отстранени от новия закон", обеща Дончев. При изготвянето на текста са се опитали да го направят толкова опростен, колкото може да бъде. Купищата документи трябва да бъдат заменени от една декларация.

Относно обществените поръчки той заяви, че преди още две или три години са положени специални усилия много сериозно част от контрола да бъде предварителен и документацията да се преглежда предварително преди поръчката да се обяви. „Това е с оглед желанието ни да хващаме грешките преди да са се случи, защото когато се случи - тя струва скъпо", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай