Томислав Дончев: Администрацията няма да се оправи с говорене

Томислав Дончев: Администрацията няма да се оправи с говорене | StandartNews.com

Тече административна реформа. Тя има няколко сюжета, основният – електронизация на регистрите и осигуряване на достъп между различните администрации. Има и друг сюжет, който е свързан с подобряване на качеството на административното обслужване. Това заяви вицепремерът Томислав Дончев, коментирайки намеренията на държавата да съкрати част от администрацията в следващите две години чрез принципа на споделените услуги.

Полагаме усилия да оптимизираме нещата. В почти всяко ведомство има счетоводство, юристи, IT специалисти. За част от услугите, които се извършват, не е необходимо присъствието на експерти на място. Напълно е възможно това да доведе до съкращения, но не е задължително освободените служители да останат на улицата - особено счетоводители, IT специалисти - не вярвам те да останат без работа. Главното е, че услугите ще бъдат по-бързи и качествени и ще струват по-евтино, подчерта той пред БНТ.

Има администрации, в които щатът е раздут, но не може да се съкращава навсякъде с еднакъв процент. Оптималният брой е през функции, а не през бройка хора, каза още Дончев.

По думите му сериозната работа тепърва предстои. "До 2020 година този модел трябва да е наложен Всичко това ще доведе до по-малко разходи. А когато вие ползвате дадена административна услуга, ще ви струва по-малко време", заяви вицепремерът. "Само с говорене администрацията няма да се оправи", категоричен бе той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай