Борисов защити правата на българите пред Тереза Мей /ОБНОВЕНА, ВИДЕО/

Двамата премиери разговаряха на английски чай, през май Бойко ще й върне жеста с кисело мляко

Борисов защити правата на българите пред Тереза Мей /ОБНОВЕНА, ВИДЕО/ | StandartNews.com

ВИДЕО СЛЕД СРЕЩАТА - ТУК!

Премиерът на Великобритания Тереза Мей посрещна българския министър-председател Бойко Борисов на "Даунинг стрийт" 10 в Лондон. Двамата проведоха среща на четири очи.

"С нетърпение очаквам да обсъдим предстоящото Ви председателство на ЕС, тъй като ще са много важни следващите 6 месеца", заяви Мей ПРЕДИ СРЕЩАТА. - Също така очаквам да обсъдим нашите двустранни взаимоотношения. Знам, че и двете ни държава имат общи интереси по отношение на Запдните Балкани. Отново ще мога да дам актуална информация за това, докъде се намираме в момента по отношение на преговорите ни за Брекзит", добави британският премиер.

"Благодаря за възможността да разговаряме. Независимо от Брекзит, приятелството ни с Великобритания е от много години и то ще продължи. Темата за Балканите е доста важна за нас, ще ви запозная и със срещата "16+1". Искаме да обсъдим възможността, българчетата във Великобритания да могат да държат матура на български език. Ще бъдете скъп гост за нас, ако приемете, на срещата на 17 май на ЕС с лидерите на Западните Балкани", каза българският премиер преди срещата.

* * * *

"Тереза Мей ми обеща българските ученици във Великобритания да държат матура на майчиния си език, каза Борисов, СЛЕД СРЕЩАТА. - Оптимист съм за това, което обясних. Тя ме разбра и обясни, че е особено важно българският език да е достатъчен за децата във Великобритания и да държат матурата на български език", добави премиерът Борисов.

Мен си ме касае това, което се случва на Балканите, обясни Борисов по темата за Йерусалим и възникналото насилие след спорното решение на Доналд Тръмп да го признае за столица на Израел. - Искам да използвам Балканското председателство, както го нарече Ципрас. Сложихме го на масата така, че всички да са заинтересувани как ще се развият в положителен план Балканите. Тереза Мей сега е по-убедена, че инфраструктурата, бизнесвръзките - като се разширят - това касае и сигурността."

"Много съм щастлив, че с Туск и Юнкер се започна темата с конкретните параметри. Канят ме, не защото съм толкова хубав, а това, което направихме за Балканите, се вижда. Лошо нещо е Брекзит и трябва да го преодолеем", допълни той.

"Февруари има среща на балканските лидери с Европейската банка, ние сме я потвърдили. След като най-големите банки в света искат да финансират инфраструктурните проекти, значи сме стигнали до много по-далеч от голите думи. Доволен съм, че има финансов интерес  - щом имат интерес, ще се случат нещата."

Той заяви, че с Мей са пили английски чай, а когато дойде в София през май, ще й върне жеста с кисело мляко.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай