Тайфунът Дончева

Тайфунът Дончева | StandartNews.com

Изграденото около нейната харизма "Движение 21" може да застраши старите леви партии

Ако някой от политическите играчи си е мислил, че "Движение 21" е мимолетен експеримент, време да се раздели с илюзиите си. Първият конгрес на партията на Татяна Дончева показа, че тя разполага със стратегически план за развитие на партията, макар идеологията да не е докрай избистрена.

"Д21 е партия, която ще съумее да привлече даде шанс на талантливи, образовани, можещи, знаещи, активни българи за участие в управлението извън традиционните партийни котерии, ще ги натовари с отговорности да изработят полезни решения, на които да вдъхнат живот, и които да успеят да въплътят в реални резултати. Без да бъдем роби на традиционните лево-десни доктрини", изтъкна лидерът.

През годините Дончева мина през превъплъщенията на прокурор, водещ оратор на БСП в парламента и мотор на силни реформи, гласовит дисидент в червената партия, адвокат на свободна практика и радикален критик на статуквото.

Миналата година "Движение 21" щурмува законодателната власт и изненадващо спечели близо 40 хиляди гласа - приличен резултат за прохождаща формация.

Предизборната кампания на Дончева и компания се запомни с провокативните остроумни послания, насочени към клонящата вляво градска интелигенция. Д21 се самоопределя като партия на средната класа - свободните професии, на дребния и средния бизнес в България. Именно тази отчуждена от политиката проевропейска прослойка се надява Татяна Дончева да поведе на поход срещу олигархичните зависимости във властта. Движението се надява да стане убежище за онези, които предпочитат умерената и добре осмислена политика пред крясъците на демагозите. Които търсят работещи решения вместо разрушителни и унищожителни емоции.

Първата мишена е съдебната система, където юристката плува в свои води и вече издигна смели предложения за свикване на Велико народно събрание и тотално преформатиране на жречеството на Темида.

На конгреса в НДК магнитът за медийно внимание бе Бойко Борисов, който лично дойде да поздрави един от най-силните си критици. Наблюдатели напомниха, че през есента на 2005 г. Борисов проведе първия си политически мач именно срещу Дончева за кметското кресло в София. Благородният жест сочи и към друга характеристика на проекта на Дончева - принципни, остри и пиперливи спорове с опонентите, но без омраза, насъскване, празни и кухи лозунги. Юристката е кръстосвала шпаги със стотици противници, мнозина са напускали полесражението победени, но винаги са запазвали уважението си към нея.

Възходът на Д21 може да бъде улеснен и от свлачището, поразило ляво-центристкото пространство. Там напоследък се срутват личности, идеологии и цели политически сили.

БСП още не може да се осъзнае след нокаута на парламентарните избори, а червените редици непрекъснато се люшкат от разправии и интриги. Центробежни процеси тръгнаха и в другия пресен проект АББ, където лидерът Георги Първанов вчера събуди тв аудиторията с поднасяне на оставка от лидерския пост. На червения терен се очаква скоро да препусне и партия на Велизар Енчев.

В този смисъл концепцията на движението наесен да се яви със съветнически листи във всички общини в страната и с кандидат-кметове, където имат силни личности, може да им донесе неочаквани плодове.

От партия, която се гради около личната харизма на Дончева, може да се очаква звездният им миг да настъпи на следващите президентски и парламентарни избори. Нейната популярност и склонност да казва нещата "право куме в очи" я превръщат в сериозна заплаха за всички партии в левицата, които не могат да се похвалят с чисто минало и лидери, различни от досадния образ на комсомолския апаратчик.

Ако удържи на обещанието си да вкара в политиката и даде инструменти за влияние на младите и активни хора, чието кадрово изсрастване другаде е блокиране, Д21 има всички шансове да се окаже сензацията на следващите години.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай