Сурвакари от Перник откриват Председателството

Сурвакари от Перник откриват Председателството | StandartNews.com

Сурвакари от Перник посрещат най-високопоставените гости от Европа за старта на БГ председателството на Съвета на ЕС на 11 януари.

Дружина от Пернишко ще покаже на председателя на Европейския парламент Антонио Таяни, на председателя на Съвета на ЕС Доналд Туск, на шефа на ЕК Жан-Клод Юнкер и цялата Европейска комисия хилядолетния обичай Сурва. Фолклорната традиция, която през 2012 г. бе в топ 20 на нематериалните Чудеса на България, бе вписана през декември 2015 г. в списъка на защитените от ЮНЕСКО живи човешки съкровища. Тя е една от гордостите на страната ни. Пернишките сурвакари ще чакат гостите пред Народния театър "Иван Вазов", където на 11 януари ще е тържествената церемония по откриването на българското председателство. Специално приветствие пернишките сурвакари готвят и за акредитираните у нас чуждестранни журналисти.

Детският хор на БНР ще изправи на крака в Народния театър държавниците на България и Европа минути по-късно. Малките таланти на България ще изпълнят химновете на България и Европа. ВИП гостите ще се насладят на църковните песнопения на камерния ансамбъл "Йоан Кукузел – Ангелогласният". Гвоздей на програмата е изпълнението на ансамбъл "Българе". Европейците ще чуят и уникалните изпълнения на група "Булгара". Тя е
създадена в края на 2002 г. от композиторите Костадин Генчев и Кирил Добрев. Генчев е бил композитор в Оркестъра за народна музика на БНР и солист в концерти на Мистерията на българските гласове. Добрев пък е работел с "Ъпсурт" и Братя Мангасариян.

Залагаме на автентичния фолклор, каза вчера специално за "Стандарт" директорът на Народния театър Мариус Донкин. Няма по-добро послание на България от гениалния неравноделен такт, допълни той. Вторият акцент в програмата за старта на председателството са феноменалните църковни песнопения, разкри още Донкин. Той съобщи, че концертът няма да има водещи.

Посланията си за старта на БГ председателството ще отправят в първите минути на тържествената вечер Антонио Таяни и Доналд Туск. Българските приоритети и цели за следващите 6 месеца пък ще представи премиерът Бойко Борисов.

Основни приоритети на българското европредседателство са кохезионната политика, интегрирането на Западните Балкани, сигурността и стабилността, както и икономическият растеж с фокус върху единния цифров пазар.
С поемането на председателството на Съвета на ЕС на ротационен принцип от 1 януари 2018 г., България получи от Естония 120 досиета - законодателни пакети в различни сектори, които да придвижи към приемането им, съобщи вчера ресорният министър Лиляна Павлова. Сред тях тя открои енергетиката, транспорта, социален пакет и двата най-важни и тежки - сигурността и миграцията и Брекзит.

По време на председателството си България ще бъде домакин на една среща на върха с участието на държавните и правителствени ръководители на държавите членки на ЕС и страните от Западните Балкани. Ще се проведат 12 неформални заседания на Съвета на ЕС и над 20 срещи на високо ниво, както и пет срещи от парламентарното измерение. На експертно ниво ще се състоят над 170 срещи и заседания, а под егидата на председателството е планирано да се проведат още около 85 събития.

За официалното откриване на председателството на 11-12 януари се организира посещение на чуждестранни журналисти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай