Строим "Южен поток" до отказа на Русия (ОБЗОР)

Строим "Южен поток" до отказа на Русия (ОБЗОР) | StandartNews.com

Така ще избегнем арбитраж за неустойки като за АЕЦ "Белене", каза Борисов

България ще издаде необходимите разрешителни за газопровода "Южен поток", защото в противен случай влиза в нарушение на двустранните споразумения и би могла "да плати целия масраф". Това заяви премиерът Бойко Борисов в Брюксел след заседанието на Европейския съвет, предаде БТА. Затова сега министерствата на регионалното развитие, на земеделието и храните, на културата и на младежта и спорта имат ангажимента да издадат документите и едва тогава вече ще чуем дали "Газпром" прекратява проекта, категоричен бе министър-председателят.
А ако прекрати проекта, това вече ще е по руска вина, не по българска", заяви Борисов.

В Брюксел премиерът е запознал своите колеги с енергийните проблеми на България и най-вече с въпросите около проекта "Южен поток" и с идеята за изграждането на разпределителен газов възел (хъб) край Варна. Хората разбраха какъв е проблемът и в какво жестоко менгеме се намираме с удължаването на живота на реакторите в АЕЦ "Козлодуй" и с арбитража в Женева по АЕЦ "Белене", заяви премиерът.

Руските тръби за "Южен поток" вече са в България и страната ще понася глоби, ако не спазва поетите ангажименти, обяснил Борисов на премиерите на страните от ЕС. "Получих огромна подкрепа от абсолютно всички, пълно разбиране и категорично решение, че на България трябва да се помогне да се справи с тези енергийни проблеми" - заяви Бойко Борисов и допълни: "В никакъв случай България не трябва да бъде виновна за спирането на "Южен поток". За около десет минути им обясних, че решението е "Южен поток" да дойде до България, където има вариант да направим газовия хъб. Ако това не се случи и "Южен поток" тръгне към Турция, България ще се опита да възстанови проекта "Набуко" - категоричен бе Борисов.

Русия е важен партньор на България за развитието на енергийния сектор. Това заяви и енергийният министър Теменужка Петкова по телефона на руския си колега Александър Новак.

За България "Южен поток" е важен проект както от гледна точка на диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ, така и заради икономическото оживление, което проектът ще предизвика у нас, каза тя. Петкова бе категорична, че проектът "Южен поток" трябва да се реализира при пълно спазване на европейското законодателство. От своя страна министър Новак съобщи, че Русия още не е получила официално предложение от Европейската комисия за изграждане на газов хъб в България, но ако го получи, е готова да го разгледа.

Капон пита какво пише в договора

Коалиция "Десните" излезе с позиция, в която пита какво пише в договора за "Южен поток". "Какво ще разрешава България, след като Владимир Путин официално заяви, че Русия прекратява проекта и му е "писнало от българите?", питат хората на Мария Капон.

И продължават: "За какви съдебни дела и неустойки става въпрос по междуправителственото споразумение и договора?". "Десните" поставят и питането какви ангажименти е поела България. Кога обществеността ще види съдържанието на този договор. "Защо се дава пример със съдебни санкции и плащане на пари по проекта АЕЦ "Белене", след като България няма осъдителна присъда от арбитража в Париж?

По какви други проекти тегне заплаха над страната ни от страна на Москва и каква е връзката с удължаването на живота на 5-ти и 6-ти реактор на АЕЦ "Козлодуй"?", задават въпроса от коалицията.

Петкова разказа за газовия хъб на Новак

Русия е важен партньор на България за развитието на енергийния сектор. Това каза министърът на енергетиката Теменужка Петкова в телефонен разговор с руския си колега Александър Новак, съобщи пресслужбата на министерството на енергетиката. Петкова представи пред Новак предложението за изграждане на газов хъб на територията на страната.

Както е известно, целта на кабинета е да бъде изграден такъв разпределителен център край Варна на мястото, където трябва да излезе тръбата от морската част на газопровода "Южен поток". Само преди ден премиерът Бойко Борисов лансира идеята и пред Европейската комисия. По време на конферентната телефонна връзка Петкова запозна руския си колега с непроменената официална позиция на нашата страна за реализацията на проекта "Южен поток". "За България това е важен проект както от гледна точка на диверсификация на маршрутите за доставка на природен газ, така и заради очакваното икономическо оживление и създаване на нови работни места при строителството и експлоатацията на газопровода, отбеляза енергийният ни министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай