Стрелец пое образованието

Ветроход и дървен зъб пазят дома на проф. Анелия Клисарова

Стрелец пое образованието | StandartNews.com

Една силна кандидатура отпадна от битката за кметския стол във Варна. За сметка на това кабинетът "Орешарски" получи едно нежно, но много упорито попълнение в лицето на образователния министър проф. д-р Анелия Клисарова. Еднакво сполучливо попадение можеше да бъде и поставянето й начело на здравното министерство, както се говореше в началото. Колегите й университетски ректори определиха избора й за министър с думите "Точно в десетката". А самата тя поиска не сто дни, а едва две седмица отсрочка, за да навлезе по-надълбоко в проблемите на родната просвета.

Малцина знаят, че проф. Клисарова е била в един клас с бившия министър на просветата Даниел Вълчев - така че, ако има нужда, може да се обърне за съвет и към съученика си, който вече е бил на "горещия стол". Познава се с всички ректори, защото два мандата е била начело на Медицинския университет във Варна.

Крехкото миньонче, както я наричат близките, управлява първия в страната циклотрон. Миниядрената централа от месец-два произвежда изотопи за ПЕТ-скенера, който открива тумори и метастази в човешкото тяло. Проф. Анелия Клисарова ръководи клиниката по нуклеарна медицина, метаболитна терапия и лъчелечение в най-престижната университетска болница край морето - "Св. Марина". Работи в нея от самото й основаване. Екипът й цени нейния професионализъм, а за колегите си в клиниката тя самата казва "Страхотни са, взех ги от студентската скамейка". По време на нейното управление в МУ-Варна бяха разкрити два нови факултета - по дентална медицина и фармация. Проф. Анелия Клисарова въвежда за първи път в Югоизточна Европа изучаването на "Морска медицина", а по-късно открива три нови специалности в Медицинския колеж към университета - "Медицинска козметика", "Медицински секретар" и "Болногледач". Зад гърба си има много отличия - лична награда "Варна" за наука, орден "Св. св. Кирил и Методий" първа степен, "Медик на годината" за 2011. Два мандата е общинар от листата на БСП, но без партиен билет и е начело на комисията по здравеопазване.

Дамата пази като реликви своите два най-любими подаръка от студентите си. Единият е дървен кораб ветроход, кръстен на нейно име - "Анелия", подарен за 50-годишния й юбилей от нейните възпитаници. Другият подарък е дървен зъб - дълъг 57 см, подарък от първия випуск студенти, завършили дентална медицина. Самата Анелия е завършила Медицинския университет без нито една петица и с приз "Златен Хипократ" през 1986 година. Към лекарската професия и специално към рентгенологията и радиологията я насочва баща й, известният във Варна лицево-челюстен хирург доц. Димитър Клисаров. Както и майка й, която е фармацевт. Съпругът д-р Стоян Паунов, който е уролог, стои далеч от публичното пространство. Единственият син на семейството Андрей не е избрал пътя на родителите си и е финансист. Точно преди старта на предизборната кампания се роди първата внучка на професорката - Александра, която на 4 юни ще стане на 50 дни. По време на кампанията се наложи младата баба да бяга между предизборните срещи до дома на новороденото, за да го къпе и помага на родителите му.
Още в първия ден на новия пост проф. Клисарова влезе в задочна полемика с коалиционния партньор ДПС по темата за майчиния език. "Мястото му не е в задължителната програма, иначе всеки може да го учи", отсече тя. А понеже е зодия "Стрелец", вероятно ще уцели точно болните места на просветния сектор.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай