Стойнев: Споразумението с "Уестингхаус" рамкира само преговорите до сега

Стойнев: Споразумението с "Уестингхаус" рамкира само преговорите до сега | StandartNews.com

София. "Споразумението с "Уестингхаус" рамкира само преговорите до сега за 7 блок в АЕЦ "Козлодуй". Това е първа стъпка от един маратон, който ни предстои". Това заяви в сутрешния блок на БНТ министърът на икономиката и енергетиката в оставка Драгомир Стойнев.

"Нищо от това споразумение няма да доведе до финансови разходи от страна държавата", смята той. Това акционерно споразумение за създаване на едно бъдещо предприятие ще влезе в сила едва когато едно следващо правителство го одобри, така че да има приемственост", обясни той.

До момента нямаме финансов модел и договор за проектиране, доставка на оборудване и изграждане, подчерта Драгомир Стойнев. В този финансов модел става дума за създаване на бъдеща компания, поясни Стойнев. Това споразумение предвижда рамката на стъпките, които ще бъдат извършени от следващото правителство. Но ако финансовият модел не покаже добри стойности, които да са благоприятни за българската държава нищо няма да се случи. Но ние не казваме край – всичко е приключило. Ако следващото правителството не го потвърди, всичко приключва и точка, коментира Стойнев.

Министърът в оставка припомни, че миналата седмица страната ни е разговаряла с ЕК за "Южен поток" и е защитила позицията си. "Сега трябва да представим допълнителна информация относно минали действия", уточни той.

Нови договори не са подписвани по "Южен поток", категоричен бе Стойнев. "Чакаме ЕК да си каже мнението и следващото правителство да реши. Решенията за продажби на земи и разговорите за работни места са просто, защото България трябва е готова, ако ЕК реши проектът да се реализира", продължи той и изтъкна, че в Бургас има 65 000 тона тръби.

Решението на Конституционния съд за отмяна таксата от 20 процента върху приходите от възобновяемите енергийни източници е скандално, обясни министърът в оставка. Сега ще има ефект върху сметките на всички домакинства и върху работата на миньорите. Но това вече е върху съвестта на президента, защото той го атакува, обясни Драгомир Стойнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай