Стойнев потвърди: Ще строим "Южен поток"

Стойнев потвърди: Ще строим "Южен поток" | StandartNews.com

Брюксел. За пореден път енергийният министър Драгомир Стойнев потвърди в Брюксел, че проектът „Южен поток" няма да бъде прекратен.

След среща с комисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер Стойнев обяви, че България върви в правилна посока по отношение на спазването на европейското законодателство и няма причини да отлага строителството на газопровода.

Министър Стойнев съобщи, че е предоставил на комисаря достатъчно информация, която показва, че България по никакъв начин не нарушава европейската правна рамка с готвените промени в Закона за енергетиката. Според него представители на опозицията у нас са дали на Йотингер невярна информация за естеството на тези промени, предаде БНР.

Аз бях доста изненадан от факта, че опозицията в България може би погрешно го е информирала. Може би тяхното желание е отново този проект да бъде спрян, а това по никакъв начин не отговаря на интересите на страната. Комисарят Йотингер изрично заяви, че както Русия, така и "Газпром" са важен партньор на Европа и че този проект е важен за доставки на природен газ за Европа, каза Стойнев.

Енергийният министър е обяснил, че промените са приети само на първо четене, както и че преди второто опозицията може да представи свои предложения и ако те са адекватни, управляващите ще се съобразят. Също преди второто четене Стойнев и Йотингер ще имат нова среща, ще продължат и експертните разговори. Засега, по думите на министъра, комисията няма забележки относно наземната част на "Южен поток". Морската, каза Драгомир Стойнев, по нищо не се отличава от сега действащите и други бъдещи газопроводи към Европа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай