Стойнев: НЕК е била на загуба заради ГЕРБ

Стойнев: НЕК е била на загуба заради ГЕРБ | StandartNews.com

Ако ЕНП спечели изборите, реално "Южен поток" може да бъде спрян

София. Сегашната ситуация в енергетиката е заради некадърното управление на ГЕРБ за периода 2009-2013 г. Експертите на ГЕРБ са одобрили бизнес план, който води към загуба на Националната електрическа компания (НЕК) за 2013 г. от 500 млн. лева и за 2014 г. - от 700 млн. лева, заяви министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев на пресконференция в четвъртък.

Негативното положение на компанията допълнително се е влошило от присъединяването на ВЕИ и задължителното изкупуване на произвежданата от тях енергия.

"Виждате каква политика са водили, за да подобрят състоянието на дружеството", каза Драгомир Стойнев.

"С моя заповед, от 18 юли 2013 година Инспекторатът на Министерски съвет влезе в НЕК. Ще бъде предоставена информация за констатациите на Инспектората за периода 1 януари 2011 г. към 30 юни 2013 г.", обясни той. Според министъра българските граждани трябва да осъзнаят каква е истината в енергетика и главно за състоянието на НЕК.

"Предстоят избори, вече виждаме политическото говорене, но надали човек трябва толкова да се излага, заради едни избори, все пак става въпрос за народни представители и бивш министър на икономиката и енергетиката, но явно такъв е бил начинът им на управление и подход на работа", допълни Стойнев.

"Ще предложа на всички политически сили, след изборите да бъде постигнат един консенсус, тъй като в крайна сметка, всички ние работим за България и за националния си интерес. Преди изборите, тази стъпка е обречена на неуспех, тъй като желанието на опозицията единствено да критикува и да не предложи нищо", обобщи Стойнев.

В резултат на извършената проверка назначената работна група е формулирала няколко изводи и препоръки за подобряването на дейността на НЕК.

Драгомир Стойнев коментира и развитието на руския газов проект "Южен поток", който трябва да премине и през територията на България.

"Тези избори ясно показват, че ако Европейската народна партия (ЕНП) спечели изборите, реално „Южен поток" може да бъде спрян. "Южен поток" е важен, стратегически, инвестиционен проект, който позволява сигурност при доставките на природен газ, който е от икономическа полза за страната, с хиляди работни места в най-бедния регион."

Стойнев заяви, че "Южен поток" ще бъде един от основните стимули за икономическия растеж през тази година.

"Ако наистина започнем с изграждането му, ние очакваме икономически растеж над 2%. Иначе, ние ще се откажем от 5000 работни места, от работа за българските фирми, ще се откажем от сигурни доставки на природен газ за България. Отново, ние трябва да треперим, недай си Боже, в някоя държава да не стане конфликт, за да ни се прекъснат доставките на природен газ, докато проектът ТАП бъде изграден, и започнем да получаваме допълнителни количества природен газ от консорциума Шах Дениз 2", допълни Стойнев.

"Трябва, с нашите стратегически партньори, да се съгласим за конкретни негативни дейстия, срещу тях, само защото някои държави са далеч, нямат такива връзки, икономически, и да угодим на едно общо решение. Да, ние ще спазим това решение, но ще се борим да има солидарност, по отношение на тези санкции. Ще се борим и за финансов механизъм и най-пострадалите държави да бъдат компенсирани", каза още Драгомир Стойнев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай