Стоянова: Има три групи виновни за КТБ

Стоянова: Има три групи виновни за КТБ | StandartNews.com

София. Има три групи виновни за случилото се с КТБ и те трябва да понесат своята отговорност, за да възстановим вярата на обществото в справедливостта. Това заяви Менда Стоянова от ГЕРБ от трибуната на парламента.

Собствениците и мениджърите на самата КТБ са първата група. те са виновни, защото са взимали "абсолютно безотговорни решения", някои от които граничат с престъпление, обясни тя.

Банковият надзор в БНБ и в ДАНС също не са си свършили работата, каза още председателят на бюджетната комисия в парламента.

Направихме супер структура като ДАНС, в която е и финансовото разузнаване, което също не си е свършило работата, коментира депутатът.

Вина носят и одиторите, в случая - KPMG. Компанията е заверявала отчетите на банката без всякакви резерви, защото са проявили престъпна небрежност или така е трябвало, категорична бе Менда Стоянова. И изтъкна, че те трябва да проверяват верността на данните в тях.

Новите депутати трябва помислят както за промени в банковото законодателство, така и за промени в Наказателния кодекс в частта за банковите измами, смята депутатът от ГЕРБ.

Трябва да има понасяне на вина, от всички, които са нарушили закона, заключи Стоянова.

Правителството трябва да внесе проект с промени, които да гарантират безпрепятственото и бързо изплащане на гарантираните депозити в КТБ, коментира още Стоянова и увери, че по действащите правила това ще отнеме доста време.

По-късно НС одобри доклада на бюджетната комисия за КТБ с поправки. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай