Стоилов: Хората с ниски доходи да плащат по- малки данъци

Стоилов: Хората с ниски доходи да плащат по- малки данъци  | StandartNews.com

София. „По- справедливо е хората с ниски доходи да плащат по- малки данъци". Това заяви пред Дарик заместник- председателят на БСП и на Народното събрание Янаки Стоилов по повод първото законодателно предложение на левицата.

БСП лява България внесе в парламента законопроект за прогресивното данъчно облагане. Стоилов коментира, че тази стъпка е направена, за да се защитят хората с най- ниски доходи. „Прави се решителна крачка в посока плоската политика и плоското мислене да се замени с прогресивно. Това се отнася не само до данъците, но и при разпределянето на земеделските субсидии, засяга също социалната закрила", обясни той.

Стоилов поясни, че левицата предлага приспадането на данък при първо и второ дете- 15% за първо и 10% за второ дете. Народният представител уточни, че това е начин да се съчетае прогресивното със семейното облагане. По думите му въпросните предложения са част от отговора на демографския колапс в страната. „При този модел голяма част от хората с ниски и средни доходи ще плащат по-малък данък отколкото сега", изтъкна Янаки Стоилов.
Заместник- председателят на НС с тревога коментира станалите известни уволнения на служители в парламента. Той се възмути, че това са хора, назначени през последната година- добре образовани, предимно млади, такива, които не са политически ориентирани. „Подобни действия не са добър сигнал"- коментира Стоилов

„Нашите национални интереси са да предлагаме решения на въпросите в интерес на мнозинството от гражданите и на заявеното от нас в периода на изборите", каза Стоилов пред Радио К2. Според него правителството ни трябва да се конструира в България, защото то трябва да отчита ситуацията, в която се намираме.

Стоилов каза още, че ако ГЕРБ започнат разговори за промени в своята програма по ключови теми, тогава може да се постави въпросът дали БСП трябва да прави допълнителни компромиси и да се търсят допирни точки. „Към момента няма заявени такива намерения", заяви Стоилов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай