Станишев vs Борисов

Станишев vs Борисов | StandartNews.com

В словесна схватка се впуснаха от парламентарната трибуна партийните лидери Сергей Станишев и Бойко Борисов заради наложеното вето на президента върху актуализацията на бюджета.

Сергей Станишев определи ветото на президента като напън да попречи на парламентаризма и обвини държавния глава в зависимост от ГЕРБ. „Не вярвам президентът да не знае, че няма частично вето върху Закона за държавния бюджет. Лицемерие е да кажеш – подкрепям социалните разходи, но налагам вето върху останалите части на бюджета", обяви от парламентарната трибуна Станишев.

„Самата ГЕРБ се отрече от Симеон Дянков и го изгониха като парцал. Остана последният мохикан Росен Плевнелиев, който иска да се запази бюджета на Симеон Дянков", заяви лидерът на БСП. И добави: "С ветото президентът губи правомощието да е обединител на нацията. Президентът се вживява в ролята на политически инженер. Той показва за кой ли път, че изпълнява политиката на ГЕРБ".

Според Станишев мотивите на президента или са тежка политическа амнезия, или раздвоение на личността. „Защо през 2010 г. приходите бяха занижени с близо 2 млрд. лв. преди изтичане на полугодието и защо г-н Плевнелиев тогава мълча", попита соцлидерът. „Тогава МРРБ получи 355 млн. лв. за различни инфраструктурни проекти. И досега президентът не отговори защо АМ „Люлин" беше оскъпена с 60 млн. лв. Защо президентът беше за увеличаване на дълга с 800 млн. лв.? Не е възможно г-н Плевнелиев да не помни всичко това. Ако е забравил, би трябвало в президентската институция да има хора, които да му припомнят", каза Станишев.

"Аз не съжалявам, че нашата партия излъчи президента Росен Плевнелиев, но излъченият от вас президент - г-н Първанов истински съжалява, че ви е посочил за заместник в БСП, горчиво съжалява", върна му реплика от трибуната лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Сега разбирам защо Станишев не е премиер, сложил е Орешарски да му бере срама. Надявам се министърът на финансите да обясни, че заема от 800 милиона на 4 април Брюксел го е възстановил в пълния му размер", посочи експремиерът.

"Във всички случаи парламентът работеше спокойно, идвахте на работа спокойно, а сега нямате един ден, за съжаление и ние заради вас, без който да не минавате през полицейски корони. Обградени сме отвсякъде като в Египет. Ситуацията е същата. И аз ви моля да не правите такива провокации", призова Борисов.

Станишев веднага скочи и отвърна, че от човек, който е прахосал 8 млрд. лева акъл не иска.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай