Станишев: В Женева да се мисли за обикновените хора

Станишев: В Женева да се мисли за обикновените хора | StandartNews.com

Сливен. Първото задължение на всички тези представители на четирите страни, които утре ще водят преговори в Женева, е да мислят за обикновените хора, независимо от техните симпатии, антипатии, привързаност към Европейския съюз или към Русия. Това обяви пред журналисти в Сливен лидерът на БСП и ПЕС Сергей Станишев.

Правя това обръщение от името на БСП като позиция на нашата партия. Знаете, че на 17 април в Женева трябва да се проведат преговори, разговори между Руската федерация, Украйна, Европейския съюз и САЩ. Трябва да се даде шанс на мира и на политическото регулиране. Нашата полиция от самото начало на този конфликт е за политическо урегулиране на кризата чрез диалог. Всяка ескалация на говорене, на действия, на струпване на войски, в това число и медийна ескалация, влошават ситуацията и създават една спирала от напрежение, което тласка развитието на тази криза в непредсказуема посока, която е много опасна за всички хора, които живеят в Украйна. Това са украинци, руснаци, българи, 250 000 минимум, унгарци, роми, всякакви други нации. Всички тези хора имат право на мирен и спокоен живот. Отговорност на тези представители в Женева е да създадат условията за такъв живот, а не в името на нечии геополитически интереси да тласкат към изостряне на конфронтацията, защото цената винаги я плащат обикновените хора, заяви Сергей Станишев.

Той подчерта, че БСП е единствената политическа сила, която има платформа за предстоящите евроизбори. Нито една друга партия няма политики. Те имат само кандидати за евродепутати, каза Сергей Станишев. Според него алтернативите на евровота са две - статуквото, миналото, което олицетворява ЕНП, защото те наложиха всички десни политики. Пет години доминираха, наложиха политиката на орязване на социалната държава, а в България нейни носители бяха Симеон Дянков и Бойко Борисов. Наложиха политиката на липса на инвестиции и резултатът е налице - задънена улица в Европа, заяви Станишев.

ПЕС предлага нова Европа, която да се основава на справедливост, социален ангажимент и икономически растеж. БСП като партия има 10 ясни ангажимента какво ще направи за България, каза председателят на БСП. В Сливен той призова бившия премиер Бойко Борисов да помогне на правителството да отговори на редица претенции, които европейските експерти отправят към начина за усвояване на средствата в програмата за развитие на селските райони. Бих призовал господин Борисов, ако е конструктивен лидер, да помогне. Става въпрос за периода, в който той е бил министър-председател основно, а Мирослав Найденов е бил министър на земеделието. Нека помогнат на сегашното правителство, защото ние имаме национален интерес. Да обясни тези въпроси, които се поставят. И една от сериозните критики на Европейската комисия е свързана с програмата за техническа помощ и прословутия разговор в България, за съжаление вече и в Европа, между господин Борисов, господин Кокинов и мисля, че и господин Найденов участва, за това как се нагласят обществени поръчки, заяви Сергей Станишев.

Господин Борисов по този начин разбира ролята на опозицията - да пречи. Той казва, цитирам: "Нашата работа е да пречим". Аз виждам работата на опозицията като демократичен коректив. Като политическа сила, която формира алтернативна за управлението. Не виждам обаче нито едното, нито другото. Това, към което се свежда политическата дейност на господин Борисов, е един екип да му пише становища във Фейсбук, той да идва за 15 минути в парламентарните кулоари, да прави изявления пред журналисти. За близо 10 месеца работа има едно изказване като лидер на най-голямата политическа сила в парламента, каза Сергей Станишев.

На въпрос за кандидатурата на Делян Пеевски, председателят на БСП отговори: Нямам навика да коментирам решения на други политически партии. Става дума за вътрешна работа на ДПС в дадения случай. Те могат да преценят коя кандидатура е подходяща да представлява техните интереси. Но дори бих казал - пак се развива една истерия и този път съвсем необяснима от гледна точка дори на принципите на демокрацията. Има си хора, които ще предпочетат една или друга политическа сила. Това е демократично и фундаментално право на всеки един, заяви Сергей Станишев.

Той каза, че има много висока степен на съвпадение между позициите на БСП и КНСБ. В последните месеци на формиране на правителство и на новия парламент водим много активни разговори и с двата синдиката. Като пример за ползотворното ни сътрудничество ще дам следното - преди обсъждането на бюджет 2014 КНСБ представиха списък с очакванията в социалната сфера. Две трети от тях са реализирани с бюджета. Това потвърждава нашата политика на социално размразяване, от която хората се нуждаеха, заяви Станишев.

Той обвини предишното правителство в създаване на пропаст между големите градове и по-малките населени места. Създаде се много голяма пропаст между София, Пловдив, Бургас и още няколко града, които трябваше да бъдат витрини на ГЕРБ за сметка на всички останали. Това, което се прави чрез публичната инвестиционна програма от сегашното правителство е за първи път от много години, заяви председателят на БСП. Той съобщи, че през месец юни ще се прави преглед на проектите по програмата на стойност 500 милиона лева към общините. Ако някой проект е забавен, ще има преразпределение, за да не се загубят парите, обясни Станишев. В Сливен той проведе среща с обществеността, а по-късно му предстои и среща с актива на БСП от областта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай