Станишев: Президентът няма основания за вето

Ако бъде наложено вето, трябва да се сложи знак на равенство между Дянков и Плевнелиев

Станишев: Президентът няма основания за вето | StandartNews.com

София. „Има един случай в историята на бюджета, когато президентът Желев е наложил вето за текстове, които са противоконституционни. Единственият мотив е ако има противоконституционност. Такива основания президентът Плевнелиев няма. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция на БСП след заседание на Изпълнителното бюро на партията.

Станишев обясни, че очаква Росен Плевнелиев да бъде последователен и принципен в позицията си за бюджета.

По думите му президентът трябва да отговори на въпроса за актуализацията на бюджета през 2010 година, когато е бил част от кабинета. "Тогава се стига до дефицит от 3.8% по европейска методика. Тогава не е бил проблем такъв дефицит, а сега е проблем много по-малък. В актуализацията е заложен дефицит от 2% от БВП", посочи Станишев.

Той очаква част от критиките да бъдат свързани с приходната част. Прогнозата, която дават Митниците и НАП, е с 1 млрд. лв. по-малко. По отношение на разходната част – разходите са вследствие на политиката на ГЕРБ. Разходите за храна на полицаите са увеличени два пъти, без това да е заложено в бюджета", каза още Станишев. Едно вето на актуализацията на бюджета ще удари много социални групи. Станишев добави, че средствата за хора с увреждания от септември ги няма, не са планирани.

Чрез промените в бюджета очакваме да продължи програмите за временна заетост, за да не се увеличи безработицата, каза депутатът от Коалиция за България Янаки Стоилов. По отношение на предстоящите мерки очакваме с актуализацията на бюджета през есента да бъде реализирано увеличение на минималната работна заплата, каза още той.

Оценката за свършената работа на Народното събрание може да се сравнява с 2005 година. „За времето на работа на парламента са приети 21 закони, от които 16 изменения и допълнения. Чрез промените в бюджета българските институции гарантират хората с увреждания да получават помощите си до края на годината. Това се отнася за няколкостотин хиляди българи. За първи път за последните няколко години се преустанови увеличението на цената на електроенергията", посочи Янаки Стоилов. Значително се е увеличил износът на електроенергия. Следващите месеци са твърде важни, защото те трябва да очертаят следващия период, който да постави на дневен ред следващите въпроси, по които да се работи. Трябва да се премахнат лобистки текстове от законите", добави Стоилов.

Станишев продължи с думите, че ако бъде наложено вето върху актуализацията на бюджета, трябва да се сложи знак на равенство между Симеон Дянков и Росен Плевнелиев.

Той посочи, че едно вето ще означава, че държавният глава Росен Плевнелиев изцяло споделя и поема отговорността от фискалната и социалната политика на Симеон Дянков, защото това вето означава точно следване на философията на Дянков на рязане на всички разходи, дори крайно, жизнено необходими за цели социални системи, в името на фалшива икономическа стабилност и нисък бюджетен дефицит.

Ако в парламента няма мнозинство за прегласуване на ветото, а това е съвсем реалистичен сценарий, това означава запазване на политиката на Симеон Дянков, категоричен бе лидерът на БСП.

Според Станишев, ако се наложи вето, то ще е чисто политическо вето по целесъобразност.

Той подчерта, че налагането на вето ще значи, че има "амбиция на президента да влияе върху фискалната политика на правителството и желание за намеса в работата на изпълнителната и законодателната власт".

При вето на г-н Плевнелиев бих препоръчал на финансовия министър всички социални искания, обещани от нас на хората, да бъдат препращани към президентската институция, за да си поеме той отговорността пред българите, подчерт лидерът на БСП.

На въпрос дали води преговори с ГЕРБ, Станишев заяви: "Тайни преговори с ГЕРБ не водя и няма да водя, но може да се помисли за нов обществен договор"

Коалиция ГЕРБ-БСП би означавало подкрепа за статуквото, подчерта Станишев. Не сме готови на подобни сделки. Готов съм за диалог, но не съм за уговорки за замитане на следите от управлението на ГЕРБ, допълни той като определи властта им като авторитарна.

Според него голяма част от протеста вече е контролирана, направлявана и ръководена от определени кръгове, които не признават резултатите от изборите.

На ГЕРБ им трябват нови избори, за да се консолидират и да запазят контрола на властта, за да оцелеят, каза още Станишев.

"И кой е другият кръг около протестите с политически интереси? Това е традиционната стара десница, която сега се пребоядисва в нова като реформаторско мнозинство, защото поради волята на българските избиратели тя не е представена в парламента и търси бърз реванш", продължи Станишев.

"Третият кръг е около т. нар. ново дясно, на Саша Безуханова и др., които са стари реплики на стари политически проекти и кръгове - и от 1997 г. и "Глобална България" от 2003 г., които навремето създадоха Бойко Борисов и ГЕРБ като политически проект. А сега казват ние сме нещо ново и нямаме връзка със старото", коментира лидерът на БСП.

Лидерът на социалистите смята, че трябва да има национално съгласие за нов модел за прозрачно управление, за нова индустриална политика, как да има системен контрол върху институциите, за реална демографската политика, за грижата към заетостта на младите, както и за приоритетите на страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай