Станишев предупреди за дефлация в ЕС

Сергей, да докажем с теб, че реформите носят и работни места, обърна се Московиси към президента на ПЕС

Станишев предупреди за дефлация в ЕС | StandartNews.com

Сергей, да докажем с теб, че реформите носят и работни места, обърна се Московиси към президента на ПЕС

На вратата на Европейския съюз чука дефлация, необходим е икономически растеж и нови работни места. За това предупреди соцлидерът Сергей Станишев по време на международната конференция на ПЕС в Брюксел на тема "Справедлив растеж".

Имаме необходимост от решителни политики в подкрепа на инвестиции и създаване на работни места, на подкрепа за създаване на справедливо общество, в това число и по отношение на заплащането, заяви Станишев. Ако трябва да използваме една дума за обобщаване на политиките в различните аспекти, това е думата солидарност, отбеляза президентът на ПЕС. Според него солидарността трябва да се прояви между държавите от Европейския съюз, солидарност вътре в обществата и "справедливо разпределение и на благата, и на тежестите, по-справедливо данъчно облагане и стабилни инвестиции". "Има три стълба на политиката за излизане от кризата - едната е монетарната политика и най-сетне Европейската централна банка вкарва в обръщение нови пари в икономиката. Целта на политическото семейство на европейските социалисти е тези пари да не стоят в банките, да не отидат в спекулативния капитал, а да стигнат до реалната икономика и да бъдат част от инвестиционния план на Европейския съюз", заяви Станишев. По думите му по отношение на фискалната политика, която е приоритет на правителствата, социалистите вече са постигнали успехи за това, че са облекчени правилата в План за стабилност за инвестиции, в частност и за България.

Една от причините за липсата на растеж в Европа е подтискането на пазара на труда и ниското заплащане, респективно и потребление и това трябва да се промени, настоя президентът на ПЕС. Социалистите настояваме планът на Европейската комисия от 315 милиарда евро да стартира максимално бързо и да се реабилитира ролята на публичната инвестиция, посочи Станишев.

На международната конференция "Справедлив растеж" взеха участие политици и експерти от Европа, Америка и Япония. Сред активните участници бе и еврокомисарят по икономически и финансови въпроси Пиер Московиси. "Сергей, аз съм тук като комисар, но преди всичко като социалист. Искам заедно с теб и останалите представители от нашето политическо семейство да докажем, че реформите не трябва да се свързват само с ограничения, а и с повишаване на конкурентноспособността и работните места", обърна се към президента на ПЕС Московиси.

Еврокомисарят по икономически и финансови въпроси заяви пред форума, че през 2015 година за първи път от началото на кризата се очаква всички държави от ЕС да бъдат с положителен баланс. Еврокомисар Московиси отбеляза, че за да се провокира икономическият растеж, е необходимо разходите в бюджета да се насочват правилно.

"Трябва да работим върху качеството на разходите. Факт е, че в еврозоната има асиметрия, държавите членки са на различно ниво", посочи Московиси. По думите му дебатът за данъчна хармонизация в Европейския съюз и унифициране на данъците трябва да продължи и призова страните членки да се ориентират към инвестициите, които могат да имат най-голямо влияние и да повлияят положително върху социалните политики за устойчивия растеж.

Председателят на групата на социалистите и евродемократите Джани Питела, който също участва в семинара, предупреди гърците да издигат по-малко лозунги и да работят по създаването на повечето дългосрочни политики. В края на форума президентът на ПЕС Сергей Станишев заяви: "Ние искаме структурни реформи, които да водят до нови работни места".

Няма да излезем от кризата докато в ЕС имаме страни с толкова висока безработица от нива до 25%, отбеляза соцлидерът и призова социалистите да работят за социална справедливост и повече солидарност по отношение на инвестиции, образование и нови работни места.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай