Станишев: Министрите са шокирани от завареното

Станишев: Министрите са шокирани от завареното | StandartNews.com

София. Новите министри били шокирани от завареното във ведомствата им, съобщи лидерът на БСП Сергей Станишев пред Нова телевизия. Той добави, че знае кой ще е вторият вицепремиер и че ще е човек, който ще се грижи за бизнеса и стопанската инициатива.

„Сегашните министри са в шок, те видяха оставеното им наследство. Имаха черни очаквания, но положението е по-лошо. Ситуацията е много по-зле, отколкото сме очаквали. 8,2 млрд. фискален резерв им оставихме, близо 3 години живяха с него. Държавният дълг нарасна с 5 млрд. лева", каза Станишев.

Червеният лидер добави, че се надява правителството да намери ресурс да вдигне парите още от 1 юли, но ще трябва сериозно усилие - да се навакса събираемостта, да се преструктурират разходите. „Когато говорим за наследството на Борисов, фактите трябва да говорят", добави Станишев.

На въпрос за данъчната политика, председателят на БСП обяви, че при гледането на бюджета за следващата година, ще се търси облекчаване на хората с ниски доходи и ще се търси нулева ставка за тях. Станишев напомни, че Коалиция за България разполага с 84 мандата в парламента и няма как да не се съобразява с другите в Народното събрание.

Станишев се обяви против увеличаването на възрастта за пенсиониране, каквито са и плановете на новия социален министър Хасан Адемов. „Увеличаването на възрастта на пенсиониране увеличава младежката безработица. Качваш прага за пенсиониране и младите хора не могат да намерят работа. Кабинетът „Борисов" увеличи безработицата с 400 000. В Германия това се прави плавно, стъпка по стъпка. Борисов и Дянков го направиха на всяко полугодие – не става така", заяви Станишев.

Лидерът на БСП коментира и ясните знаци, които Пламен Орешарски дава със структурата на кабинета си. "Върховенството на закона например е изведено на преден план и затова вицепремиер е правосъдният министър." По отношение на втория вицепремиер Станишев разкри, че това ще бъде силна кандидатура и знак към стопанската инициатива на хората. Според него идеята е да има вицепремиер, който да се занимава с цялостната бизнес среда и да отговаря и за административната реформа.

"МВР се нуждае от сериозна реформa", каза Станишев. Според него първи приоритет на министерството трябва да е защитата на собствеността, живота и сигурността на хората. Според лидера на БСП трябва да има баланс между МВР и ДАНС. Станишев изтъкна още, че в кабинета на Орешарски има личности, които са високо уважавани в европейските институции. В тази връзка Станишев отбеляза, че има проблеми с усвояването на европейски средства и вместо темпът да се ускорява, се забавя. "До края на годината може да загубим 750 млн.лв. безвъзвратно. Сметката за некомпетентното управление, за калинките, я плащаме всички ние", каза Станишев.

Той подчерта, че за първи път имаме програмно правителство, което предстои да представи план за действие месец по месец.

По думите му 80 процента от последните препоръки в доклада на Европейската комисия съвпадат с ангажиментите, които са залегнали в управленските приоритети на Пламен Орешарски и неговия кабинет.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай