Станишев: БСП на конгреса – обединена и предлагаща алтернатива

Станишев: БСП на конгреса – обединена и предлагаща алтернатива | StandartNews.com

„Според мен, на това заседание на Конгреса не са нужни промени в Устава, които ще разединят партията. Това ще отвори кутията на Пандора и ще породи интерпретации, водещи само скандали след себе си. Трябва да разберем, че вътрешни проблеми, в това число за функционирането на партията или за една или друга организация, не могат да се решават с технически хватки или с уставни промени. Те се решават политически". Това отговори президентът на ПЕС Сергей Станишев в ефира на радио „Дарик" на въпрос дали ще подкрепи предложените от ръководството поправки на днешния пленум на левицата.

„На Конгреса на БСП очаквам да започнем левия разказ, да говорим за политики, за визията на партията за бъдещето на страната и на общините. Трябва да излезем обединени и единни, защото предстои тежка кампания с много силни опоненти – най-вече изборната машина на ГЕРБ. На нашите кметове ще им е много трудно без силна национална кампания", каза още той, цитиран от пресслужбата си.

„Нямам планове да се връщам като лидер на БСП. Смятам, че е важно за България и за БСП да се преборя отново за доверието на европейските социалисти и да бъда преизбран като президент на ПЕС", коментира Сергей Станишев.

Относно отминалата в Брюксел икономическа конференция, организирана от ПЕС, евросоциалист №1 посочи, че целта и е била да се чуе опита на поканените експерти от САЩ, Япония и Европа. Станишев припомни, че именно по настояване на неговото политическо семейство бе създаден инвестиционният план „Юнкер" и се е променила визията на ЕС за излизане от кризата.

„Ние от години се борим с дясната политика, свързана с рестрикции, които трябваше уж да доведат до растеж. Това съсипа икономиките на европейските страни. Безработицата се увеличи рекордни нива. В някои страни достига до 25%, а сред младежите дори е над 50%. Затова ние винаги сме отстоявали политиката, че без инвестиции няма икономически растеж", заяви още той.

Президентът на ПЕС допълни, че една от основните цели на Стария континент трябва да бъде развитието на образованието, за да има подготвени кадри за бизнеса.

„Каузата „България в Шенген! Време е! вече има много европейски приятели. Миналата седмица подарих на Жозеф Дол значката на кампанията, а Мартин Шулц нееднократно е заявявал подкрепа. Обмисляме мероприятие съвместно с двамата премиери – на България и на Румъния, защото те ще трябва да поставят въпроса на Европейски съвет.", посочи Станишев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай