Спрягат за ДАНС шеф от Интерпол

Спрягат за ДАНС шеф от Интерпол | StandartNews.com

ГЕРБ и реформаторите се разминаха за разузнаването

Димитър Георгиев е фаворит за председател на ДАНС, научи "Стандарт". Името на наследника на Владимир Писанчев трябва да стане ясно следващата сряда по време на заседанието на правителството.

Георгиев е бивш зам. вътрешен министър в предишния кабинет на Бойко Борисов. Започва службата си в контраразузнаването още през 1992 г. Има няколко успешни операции в борбата с организираната престъпност. С Борисов заедно са карали курс в Съединените щати. После Георгиев оглавява българското бюро на Интерпол. Сега е помощник на вицепремиера Меглена Кунева по въпросите за Шенген. Ползва се с доверието на западните партньори и на премиера.

Междувременно в Народното събрание бяха представени четирите законопроекта в сектор "Сигурност". ГЕРБ и реформаторите все още не могат да се разберат за структурата на двете разузнавателни служби - "Военна информация" и НРС. Още преди месеци Блокът внесе текстове, според които те да се обединят в обща Държавна агенция "Разузнаване". Партньорите им от ГЕРБ обаче бързо отказаха подобни промени. И с внесените в сряда текстове запазват самостоятелността на двете служби. Депутати от партията на Борисов са категорични, че предложението на РБ няма да бъде прието.

Ген. Атанас Атанасов от РБ беше категоричен, че реформаторите няма да отстъпят от виждането си за сливане на двете разузнавания.

"Търсим консенсус с всички групи по законите, включително и опозицията", коментира шефът на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов, който е и основен вносител на четирите законопроекта. "Всички са на мнение двете разузнавателни служби да останат разделени, каквато е практиката и в други държави", допълни той. И посочи, че не подкрепя бившия служебен вътрешен министър Йордан Бакалов за директор на военното разузнаване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай