Спецзвено и обществен съвет следят търговията с гласове

Спецзвено и обществен съвет следят търговията с гласове | StandartNews.com

София. Властите планират отново да бъде създаден съвместен Национален щаб между прокуратурата, МВР и ДАНС, който да следи за търговията с гласове на предсрочните парламентарни избори. Такова звено вече беше планирано на национално ниво на изборите през 2011 г. Паралелно ще бъде сформиран обществен съвет с „доказани професиналисти", който също ще съдейства на МВР.

Това обявиха служебният вътрешен министър Йордан Бакалов и главният секретар Светлозар Лазаров след националното съвещание на МВР.

По думите на Лазаров, подходът към търговията на изборни гласове, трябва да бъде като към всяко едно криминално предприятие, организирана престъпна група или престъпна група.

„Трябва да се има предвид, че целта на всяка една от тези групи е спечелване или генериране на финансов ресурс. Те са изключително гъвкави, изключително комбинативни и когато се отдаде възможност по определен начин да генерират финансов ресурс, се възползват. Наистина трябва един по-активен подход. Когато се работи по всички направления тези групи да бъдат неутрализирани, независимо по кой текст, по кой член от Наказателния кодекс, това означава, че всеки един сигнал, независимо по какъв път е получен или оперативна информация, в МВР по хоризонтала от районното управление или областната дирекция, ще бъде докладвана на компетентната прокуратура с оглед получаване на конкретни указания за работа", обясни Лазаров.

По думите му така информацията се централизира.

От своя страна Йордан Бакалов обясни, че в обществения съвет ще влизат доказани професионалисти, хора, които са публично известни и с добри позиции в обществото.

Освен това по заповед на главния секретар на МВР са направени справки на всички лица, за които от 2009 г. насам има данни, че се занимават с търговия с гласове.

„Ще се провери и дали те още се занимават с тази дейност. До започването на кампанията са дадени указанията от ръководство на МВР, от мен като министър на вътрешните работи и от господин Светлозар Лазаров в качеството му на главен секретар, да се извърши пълна превенция на тези лица, които наистина са участвали в купуването и продаването на гласове. Това сме разпоредили и е задействано", обясни вътрешният министър.

На заседанието са обсъдени още мерки за превенция при наводнения, както и засилване на контрола по границата. МВР е започнало да проучва възможностите за изграждане на ограда по цялата граница с Турция, за да възпрепятства навлизането на имигранти в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай