Спецчиновници за турски инвеститор

Спецчиновници за турски инвеститор | StandartNews.com

Турската "Гаранти коза" с VIP обслужване за инвестицията си от 120 млн. лв.

Държавата ще подкрепи инвестицията на турската компания "Гаранти коза" за изграждането на мащабен комплекс с жилища, търговски площи, хотелска част и парк в столичния квартал "Младост 3". Проектът, наречен "Гранд Каньон", ще получи на днешното заседание на кабинета статут на приоритетен инвестиционен проект и VIP обслужване за реализирането му. Специална комисия с представители от различни държавни и общински ведомства ще бъде сформирана, за да подпомогне по-бързото придвижване на всички разрешителни, с които трябва да се снабди инвеститорът. Строителството трябва да започне тази година и е планирано да приключи през 2018 г.

Бъдещият комплекс, разположен на площ от 31 дка, е най-големият жилищен и търговски комплекс в София за последните години. В него е планирано издигането на три високи сгради с общо 765 апартамента, като най-високата е 30-етажна кула с височина 113 метра. Наскоро инвеститорът сключи договор с хотелската верига "Swissotel" за управление на част от апартаментите и за поддържане на луксозен хотел от 200 стаи. В комплекса ще има и мол, очна клиника, паркова зона, амфитеатър, детска площадка, скейт парк. Общата стойност на инвестицията е над 120 млн. лв., а с въвеждането в експлоатация на обектите ще бъдат създадени около 240 работни места.

"Гаранти Коза" закупи от частни фирми терените около центъра "Нова Деница" в столичния квартал "Младост" още през есента на 2013 г. Предстои Столичният общински съвет да гласува промяна в подробния устройствен план на мястото. В рамките на проекта е планирана нова улица, както и връзка с близката метростанция. "Въпреки статута на приоритетен инвестиционен проект и възможностите на различни насърчителни мерки "Гаранти Коза" е поискала от държавата единствено по-бързо административно обслужване при получаването на различни разрешителни", заяви за "Стандарт" зам.-министърът на икономиката Даниела Везиева. Инвестицията е първа за турската компания в България, но тя е осъществила подобни два проекта в Япония и един в Истанбул.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай