Спазени са изискванията по процедурата с предадените на Турция граждани

Спазени са изискванията по процедурата с предадените на Турция граждани | StandartNews.com

Инспекторатът на МВР извършва проверка на случаите с предадените на Турция нейни граждани през ГКПП Капитан Андреево-Капъкуле и всички изисквания по процедурата са спазени. Това заяви министърът на вътрешните работи в оставка Румяна Бъчварова в Кърджали.

Припомняме, че преди два дни стана ясно, че „Амнести интернешънъл" подложи на остри критики България за нарушаването на човешките права и особено заради екстрадирането на турския бизнесмен Абдулах Бююк.

Запитана дали властите ни са допуснали грешка с това връщане, Бъчварова подчерта, че представители на тази организация не са ходили в министерството и не са искали по официален път информация от МВР и такава не им е предоставяна.

„Наша отговорност е да пазим границата, да не допускаме незаконно преминаване, особено в тази деликатна ситуация с мигрантите. Това означава много строго спазване на правилата, има органи, които трябва да следят за това. През тези години сме работили именно в тази посока", коментира министърката в оставка.

Тя припомни, че на Бююк е бил отказан статут на бежанец, след което той незаконно е пребивавал у нас в продължение на 5 месеца, а това е причината, поради която са връщани и други граждани.

„Сигурно знаете факта, че Бююк собственоръчно се е отказал от искания статут. И оттук нататък този казус стана по-комплициран, по-необичаен, ние сме държавни органи и не можем да допуснем така компромис, особено когато става въпрос за публично известен случай и да не спазваме закона и правилата", посочи още Бъчварова, цитирана от БГНЕС.

В отговор на въпроса защо всички тези случаи на екстрадиране стават в пълна тайна за българските медии, а турските журналисти се струпват на границата при Капъкуле, тя бе категорична, че „ние не бием тъпана".

При всички подобни случаи ние пускаме официални съобщения на страницата на „Миграция" или на Държавната агенция за бежанците и всеки, който се интересува, може да ги види, подчерта Бъчварова.

Тя предположи, че в Турция при подобни случаи специално се организират медиите, за да се постигне политически ефект.

Министърката в оставка не даде отговор дали има искания от турските власти за връщането на други нейни граждани, които евентуално се намират на наша територия и обясни, че си има процедура.

Ние като отговорни за сигурността по границите трябва да следваме правилата, за да не допускаме да влизат гражданите, които нарушават българските закони, заключи тя. Нямаме данни, които мога да ви съобщя, това беше отговорът на вътрешния министър Румяна Бъчварова на въпроса какъв е резултатът от участието на българските екипи в международната операция с участието на 13 държави под ръководството на Турция за разбиването на огромната мрежа за трафик на мигранти и обявени за терористи издирвани лица.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай