Спасяват Перник с 2.2 млн. заем (ОБЗОР)

Спасяват Перник с 2.2 млн. заем (ОБЗОР) | StandartNews.com

Стегнете се, за да не ви пратя Дянков, закани се кметът Бойко

Кабинетът ще спасява Перник от фалит с 2,2 млн. безлихвен кредит. Общината се оказа на косъм от банкрут, досущ като американската Мека на автомобилите Детройт. На правителственото заседание премиерът Бойко Борисов нареди на финансовия министър да отпусне заем на Перник. В обсъждането се включи и кметът на общината Иван Иванов, който лично обясни на кабинета колко критично е положението с хазната, стана ясно от стенограмата, пусната след заседанието.

"Общите задължения са 16 408 084 лв. без лихвите. В същия момент към НАП има 3 671 196 лв. запорирани сметки. За сумата от 6 209 000 лв. имаме задължения, при които са извадени изпълнителни листа и сключени споразумения за плащане. Не се разплащат старите задължения поради невъзможност, а в същото време приходната част е малка - среднодневно около 20-25 000 лв. на ден, които не стигат за нищо. Под въпрос са заплатите на второстепенните разпоредители, които се формират от собствените приходи. С две думи, никак не е добро положението, основно с почистващите фирми, които са за сметосъбиране и сметоизвозване", оплака се градоначалникът.

"Доколкото ми е известно, Законът за местните данъци и такси предполага съставянето на план-сметка и тези средства са строго целеви и не могат да бъдат пренасочвани за нещо друго. След като не сте разплатили на почистващите фирми, къде са парите, събрани от такса смет на гражданите на Перник? Не са събрани, или са изхарчени за нещо друго, защото и двете неща не са добра практика. Едното си е хипотеза на Наказателния кодекс - нецелево разходвани средства, а другото е голям проблем на местните органи по приходите, който трябва да си решавате", скастри Иванов финансовият министър.

"Мисля, че безлихвен кредит е единственото правилно решение, за да заработи градът, да ви се даде шанс във времето. Оправете си дефицитите, разплатете се и оттук нататък колкото събирате - толкова ще харчите", категоричен пък бе премиерът Бойко Борисов.

А министър Горанов не спести критиките си към АБВ, чийто депутат Росица Янакиева доскоро бе кмет на Перник. "Не знам кой е виновен и не търся вина, но не се управлява така нито община, нито държава. Вие не коментирайте, знаем, че сме партньори с колегите от АБВ, но не се прави така", каза Горанов. На изпроводяк премиерът се пошегува: "Направете документите, да ви се даде един безлихвен кредит, утре-вдругиден да се разплатите с хората и оттам нататък - строга финансова дисциплина. Ако искате, Дянков мога да го поканя от руския университет да дойде да ви каже как се прави, защото той в тази сфера е ненадминат. Така че се стягайте. Добрият кмет не е този, който харчи най-много, а този, който може да си направи най-добрата сметка. Действайте!".

След спасителната развръзка кметът Иван Иванов обяви, че милионите ще се харчат след анализ на приоритетите. С част от парите ще се плати на фирмата, която чисти града от лятото и има да взема 1,2 млн. Така ще се избегне опасността градът да потъне в боклуци. Заемът ще позволи преди Коледа да получат заплати общински служители, чиито възнаграждения зависят от собствените приходи на общината, събрани за тази година едва на 59% от предвиденото. Според Иванов е наложително да се върнат на фирмите и депозити от участия в процедури по обществени поръчки, защото до момента те били задържани в хазната и вероятно изхарчени. "Това е краят на кризата и началото на оздравяването на общината", оптимист бе Иванов след визитата си на "Дондуков" 1.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай