Совалки с опозицията за шеф на парламента

Совалки с опозицията за шеф на парламента | StandartNews.com

Красимир Велчев, Десислава Атанасова и Димитър Главчев са сред спряганите имена

Консултации с опозицията ще определят новия шеф на парламента, ако Цецка Цачева бъде избрана за държавен глава.
"Председателят трябва да бъде приет и от опозицията, защото искаме да имаме диалог с всички парламентарни групи", съобщи пред журналисти вчера председателят на ПГ на ГЕРБ и зам.-шеф на управляващата партия Цветан Цветанов. Той обяви, че не иска първото място в НС. На въпрос дали ще се прицели в стола на Цачева Цветанов категорично отговори - "Не". И обясни отказа си с това, че като председател на ПГ на ГЕРБ е поел изключително голям ангажимент по организационната работа. "През последните два дни бях в София, във Велико Търново, в Омуртаг, в Балчик, в Разград", описа заетостта си Цветанов. "Не сме обсъждали имена", отсече още веднъж по темата той. Но добави, че "има достатъчно достойни народни представители от ПГ на ГЕРБ, които могат да заемат позицията на председател на парламента". Освен името на Цветанов като нов водач на Народното събрание, ако Цецка Цачева влезе на "Дондуков" 2, е спрягана и бившият здравен министър в първия кабинет на Бойко Борисов и настоящ депутат Десислава Атанасова. Тя е юрист по образование. В класацията с възможни заместници на Цачева е и зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев. В състезанието може да попадне и настоящият зам.-шеф на парламента Димитър Главчев, който често замества Цачева и води пленарните заседания.

Консултациите обаче ще започнат чак след избора на държавен глава и ще са първо с партиите от управляващото мнозинство.
"От сега да говорим по тази тема е малко несериозно. В ГЕРБ нещата се анализират достатъчно задълбочено, взимат се отговорни решения и когато това стане, то трябва да е подкрепено от цялата парламентарна група", обясни казуса Цветанов. Според него не трябва да се избързва с въпроса за следващия парламентарен шеф. "Имаме концентрация върху президентските избори. След приключването им, тогава ще говорим по същество. Това е по-правилно", отбеляза зам.-шефът на ГЕРБ.

Каракачанов и Калфин канят Цачева на дебат

Още в първия си ден като кандидат за президент от ГЕРБ Цецка Цачева получи покана за дебат от свои опоненти. Готови да премерят словесни сили с нея са кандидатът за държавен глава от патриотичната коалиция "ВМРО-НФСБ-Атака" Красимир Каракачанов и номинираният играч на АБВ Ивайло Калфин. И двамата оценяват като наложително да обсъдят с кандидата на ГЕРБ значими за обществото проблеми. "Призовавам Цецка Цачева на дебат за функциите и задачите на президентската институция", заяви във видеообръщение в социалните мрежи Калфин. По думите му тази тема е изключително важна, тъй като "отношението към институцията на държавния глава не трябва да бъде партийно, а институцията трябва да бъде изпълнена със съдържание". "Там не сяда партия и се надявам там да не седне още веднъж послушен президент. Там трябва да има личност, която да изпълни със съдържание институцията", коментира още кандидата на ГЕРБ Калфин. И оцени настоящия държавен глава Росен Плевнелиев с коментара, че "функциите на президента трябва да бъдат коренно различни от това, което показа Росен Плевнелиев, а именно обезличаване на тази институция и послушание към партийните си началници". Готов за дебат с Цецка Цачева още през следващите дни е и кандидатът на Обединените патриоти Красимир Каракачанов. Като "най-горещи" той посочи бежанската криза, битовата престъпност, външната политика, състоянието на армията, както и още много въпроси, които ще стоят пред всички кандидати. "Всеки кандидат на ГЕРБ би бил сериозен опонент. Кандидатурата на никой, а още по-малко на г-жа Цачева няма да бъде подценена", коментира пред журналисти в Харманли вчера Красимир Каракачанов.

БСП: Това е началото на края на ГЕРБ

Цецка Цачева е проекция на Бойко Борисов. Това е Борисов в пола и с очила. С тези думи кандидатът за президент на БСП ген. Румен Радев коментира в профила си в социалната мрежа кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ минути след като бе обявена официално. В оценката си за опонентите Радев изтъкна, че "силата на ГЕРБ не е в личностите, а в това, че партията е машина за избори". "Тъй че ни чака тежка битка. Може би последната, ако искаме да съхраним демократичното си право на избор", предупреди генералът. "Тази двойка представлява статуквото, даже по-лошо, тези ще са послушни, ще правят каквото им се каже", бе първият коментар и на лидера на БСП Корнелия Нинова. И отсече - "Това е началото на края на ГЕРБ. Това е продължение на досегашната линия в президентската институция. Това е г-н Плевнелиев второ издание, с рокля". Критична към избора на ГЕРБ и в кандидата за вицепрезидент на "Позитано" 20 е Илияна Йотова. "Като кандидат за вицепрезидент трябва да съм едно стъпало преди г-н Манушев, защото поне Корнелия Нинова знае моето име", отбеляза във Варна тя.

Реформаторите видяха на Трайков на балотаж

Кандидатурата на Цецка Цачева приближи още повече нашия кандидат Трайчо Трайков до балотажа. Това заяви пред журналисти във Варна вчера председателят на предизборния щаб на блока и зам.-председател на "Движение България на гражданите" Найден Зеленогорски. В коментар на кандидатпрезидентската двойка на ГЕРБ той посочи, че от партията са заложили на строго партийна кандидатура. "Останалите политически сили също разчитат на партийни лица.
Според мен стратегията на РБ е по-успешна и ще ни изведе на балотаж", убеден е Зеленогорски. Според него Трайков и кандидатът му за вицепрезидент - ген. Съби Събев, са дясната кандидатпрезидентска двойка. "Всички хора, които подкрепят дясната визия за развитието на България, ще дадат доверието си за двойката на реформаторите", заяви още той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай