София в шах за "Южен поток"

София в шах за "Южен поток" | StandartNews.com

"Южният газов коридор" става приоритет на Еврокомисията, преговорите продължават

Все още не сме получили от Еврокомисията категорична позиция за спирането на "Южен поток". Това заяви пред журналисти в Брюксел вицепремиерът Томислав Дончев, който бе на срещата на министрите на енергетиката, транспорта и комуникациите на 28-те държави. Дончев многократно е настоявал пред ЕК за категоричен отговор заради специфичната ситуация в България. "За някои държави от ЕС този проект може да е "абстракция, но за нас е конкретика", коментира Томислав Дончев. Ние сме част от подготвителни процедури, българските ведомства имат отговорности, свързани с този процес, така че на нас ни трябва отговор "да" или "не", обясни Дончев.

Вицепремиерът допълни, че България не разполага с писмено становище по проекта за строежа на "Южен поток" нито от руска, нито от европейска страна. Проектът не е спрял формално, каза Дончев и попита какво да правят регионалното, енергийното и дори културното министерство, в които вече има започнали процедури по подготовката на строежа на газопровода.

Европейският съюз ще търси алтернативи на "Южен поток". Това заяви зам.- председателят на Европейската комисия (ЕК) по енергийния съюз Марош Шефчович по време на заседанието на Съвета на ЕС. Ние сме длъжни да изучим всички алтернативни на "Южен поток" варианти, за да се обезпечат доставките на газ, като най-важните проекти трябва да бъдат завършени възможно най-скоро, категоричен бе Шефчович. Изказването му беше направено преди неформалната среща на еврокомисаря с енергийните министри на 8-те страни, участнички в "Южен поток", посветена на прекратяването на проекта, която се състоя снощи. На нея бе решено ЕК да обсъди намерението на България, Гърция и Румъния да построят съвместно алтернативен газопровод на спрения от руския президент Владимир Путин "Южен поток". Планира се новата тръба да преминава през трите балкански държави и да се свързва с т. нар. Южен газов коридор, по който от 2019 г. се очаква да потече газ от Каспийския регион към Европа. Министрите са обсъдили възможността за опростяване на бюрократичните проблеми и за оказване на съдействие на трите държави за изграждането на новия газопровод, посочи Шефчович. ЕС е получил уверението на Азербайджан и Турция за съпричастност към реализацията на всички проекти в рамките на Южния газов коридор, допълнил Шефчович. В него влизат Транскаспийският газопровод и Трансадриатическият газопровод.
Еврокомисарят Шефчович е бил натоварен от енергийните министри на страните, участнички в "Южен поток", да преговаря с Русия за бъдещето на проекта в началото на 2015 година.

По категорично настояване на България като "проекти с висок приоритет" са били обсъдени интерконекторите на България с газопроводите на съседните страни. Обсъдена е и възможност за европейско финансиране на тази свързаност към Гърция и Румъния, уточни вицепремиерът Томислав Дончев.

Обсъждането на проекта между еврокомисаря Шефчович и министрите на енергетиката на България, Гърция и Румъния ще продължи във вторник следващата седмица.

Президентът на Русия Владимир Путин е обсъдил с федералния канцлер на Австрия Вернер Файман прекратяването на "Южен поток", съобщи пресслужбата на Кремъл. В същото време министърът на икономиката и енергетиката на Германия Зигмар Габриел заяви, че все още има шанс за проекта. "Мисля, че за Южна Европа той беше важен и затова се надявам, че все още можем да се върнем на масата на преговорите, категоричен бил Габриел на срещата на енергийните министри на 28-те страни от ЕС".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай