София тегли заем от 67 млн. евро за инсталация за горене на отпадъци

София тегли заем от 67 млн. евро за инсталация за горене на отпадъци | StandartNews.com

Общинските съветници от ГЕРБ и част от групата на Реформаторския блок приеха предложението на кмета на града Йорданка Фандъкова общината да изтегли кредит от 67 млн. евро, за да финансира строителството на инсталация за горене на отпадъци в "ТЕЦ София".

До решението се стигна след близо 4-часов дебат, в който съветниците се обвиняваха в манипулации на данни и безотговорна политика. Във всички изказвания на съветниците от "Политическа група 5", БСП, Иво Божков и Марта Георгиева (и дамата от ДСБ) и Войслав Тодоров общината беше обвинявана в целенасочено ограничаване на информацията за проекта.

Бъдещата инсталация ще струва около 157 млн. евро, като 67 млн. евро от тях ще са от кредит, който общината ще изплаща 19 години. Останалите пари ще са безвъзмездно финансиране по оперативна програма "Околна среда". Срокът за ползване на инсталацията е 26 години. Тя ще бъде изградена в "ТЕЦ София", защото общинските съветници от ГЕРБ са "загрижени" за дружеството "Топлофикация София", като тя ще му позволи да си спестява между 12.5, 15 или 18 млн. евро (точната сума така и не се разбра) от доставки за газ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай