Сменят осветлението пред парламента за 310 000 лв. без ДДС

Сменят осветлението пред парламента за 310 000 лв. без ДДС | StandartNews.com

Сградата на Народното събрание на едноименния площад в София ще има ново фасадно осветление. Това се разбира от обявената обществена поръчка на администрацията на парламента за изготвяне на проект за основен ремонт на фасади и художествено осветление на сградата и упражняване на авторски контрол по време на строителството.

За проект и надзор ще бъдат платени до 26 000 лв., без ДДС. Отделно – за ремонт и закупуване на нови осветителни тела ще отидат още 310 000 лв. без ДДС.

Сградата на парламента, която е недвижима културна ценност с национално значение, разполага с фасадно осветление, което е проектирано и изпълнено в периода 1999-2001 г. и към момента вече е силно амортизирано, морално остаряло и много енергоемко, става ясно от документацията, с която служителите на председателя на НС Димитър Главчев мотивират нуждата от смяна на осветителните тела, които огряват нощно време сградата в центъра на столицата.

Сред основните изисквания на възложителя на обществената поръчка е запазване на автентичния вид на сградата при подмяната на осветителните тела и ремонт на тези елементи от фасадата, които са били разрушени или повредени през годините. "Новото фасадно осветление трябва да бъде съобразено с историческата и архитектурно-строителната дейност на сградата. То трябва да постига енергоспестяващ, експлоатационен и художествен ефект. Крайният светлинен проект да отговаря на всички светотехнически изисквания, както и да се съобрази с генералната линия на светлинното и цветово естетично архитектурно оформление на градското пространство", пише в документацията.

Общият срок на строителните и ремонтни дейности не трябва да надвишава 120 календарни дни, а очакванията са ремонтът да се случи през август месец следващата година. По същото време се очаква да бъде завършена и многомилионната реконструкция на бившия партиен дом в столицата, където депутатите ще получат нова пленарна зала със стъклен покрив.

Плановете са след преместването на депутатите от пл. "Народно събрание" в бившия партиен дом, настоящата сграда да бъде превърната в музей, който очевидно ще има реновирана фасада и ново осветление. Първоначалните планове на държавата беше, парламентът да се премести в "новия си дом" в навечерието на българското председателство на Съвета на ЕС, което по план трябваше да стартира в средата на 2018-та година.

Заради "Брекзит", българското председателство бе изместено с шест месеца напред, а депутатите ще го посрещнат в добре познатата пленарна зала между Паметника на Цар Освободител и храм-паметника Св. "Александър Невски".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай