Следят за скъпи картини и бижута на магистратите

Следят за скъпи картини и бижута на магистратите | StandartNews.com

Правосъдният министър представи проекта си за промени в Закона за съдебната власт

Ще следим за скъпи картини и бижута на магистратите. Това заяви правосъдният министър Христо Иванов вчера при представянето на проект на ведомството за промени в Закона за съдебната власт. Борбата срещу корупцията е един от важните акценти в стратегията за промени. Това ще стане чрез изцяло нова глава в закона за проверка за почтеността на магистратите. В нея е регламентирано какво и как ще декларират магистратите и проверките на тяхното имуществено състояние.
Магистратите са длъжни да декларират пред Инспектората своите, на членовете на семейството си, както и на лицата, с които се намират във фактическо съжителство, имущество, доходи, задължения, разходи и обстоятелства. Ще се обявяват подаръци, услуги над 500 лева, както и такива, получени под пазарната им стойност, ако разликата до действителната им стойност надхвърля 500 лева. Освен информация от публичните регистри може да се поиска и сваляне на банковата тайна, разясни още министър Иванов. Самата проверка ще се извършва чрез специален софтуер, разработен заедно с експерти от Световната банка. Магистратите задължително ще трябва да декларират и принадлежността към различни организации и ложи. Проектът предвижда да се закрие Върховната административна прокуратура, да се премахнат предварителните прокурорски проверки, както и да отпадне случайното разпределение на прокурорски преписки. Последното се подкрепя от обвинителите с мотива, че е по-добре даден случай да се възложи на прокурор със специфичен опит в зависимост от престъплението.
Висшият съдебен съвет пък ще бъде разделен на две - на съдийска и прокурорска колегия. Другата голяма промяна е, че членовете на ВСС ще продължат да работят като съдии или прокурори, докато участват в заседанията на съвета. Членовете на съвета ще могат да получават и достъп до класифицирана информация на принципа "необходимост да се знае". Според Христо Иванов оповестяването на промените цели широка дискусия. "Предполагам, че тя ще трае не по-малко от месец, преди да успеем да внесем промените в Министерски съвет", допълни правосъдният шеф.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай