След среща със Заев: Борисов против Македония да се дели

След среща със Заев: Борисов против Македония да се дели | StandartNews.com

Македонската опозиция поиска помощ и служебен кабинет по български пример

Не искам федерализация, подкрепяме ги за влизане в ЕС и НАТО, каза Бойко

Премиерът Бойко Борисов обяви, че България е "категорично против всякакви изказвания за федерализация на Македония" и държи острата политическа криза там да се реши с диалог по демократичен път. В петък той разговаря в София с лидера на македонската опозиция Зоран Заев, като след срещата допълни, че "не се месим във вътрешните работи на Македония, но ни притеснява политическата криза там, която е на нашата граница, при един народ, който е най-близък до България". По-рано този месец се появиха спекулации за подялба на Македония между България и Албания, срещу които нашето външно министерство протестира остро. "Македония има подкрепата на България за присъединяване към ЕС и НАТО. Държим управляващите и опозицията да намерят общ език, такъв, какъвто Европа изисква", заяви още Борисов. На срещата са присъствали заместник-председателят на БСП Янаки Стоилов и външният министър Даниел Митов.
След срещата лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония (СДСМ) Зоран Заев каза, че планът за уреждане на кризата е подчинен на европейските традиции и практики, минава през служебно правителство, което да подготви демократичните избори. "Не искаме да повтаряме сценария, който видяхме в Украйна, както се случи по-рано в Сърбия. По мирен начин, без насилие трябва да се намерят решенията. Нашето искане е по примера на България да създадем техническо правителство, без влияния на двете най-големи партии или опозицията, или властта", посочи Заев. Той каза, че от премиера и българските политици очаква да изпратят приятелски препоръки към Македония и като член на ЕС да помогнат по пътя на демократичните принципи да се намери решение на кризата. "Приятелите са нужни, когато се появят проблеми, България е голям приятел на Македония", посочи Заев.
Външният министър Даниел Митов съобщи от своя страна, че инициативата за срещата е дошла от Заев. "Напълно наясно сме с всичко, което се случва в Република Македония, водим диалог с всички политически фактори. При всички положения ни трябва много солидна и активна работа с всички, за да може Македония да излезе възможно най-бързо от политическата криза", коментира Митов. Протестите в Македония започнаха на 5 май, когато лидерът на опозицията Зоран Заев пусна пред журналисти запис на разговор, в който премиерът Груевски дава указания на вътрешния министър Гордана Янкуловска как да се прикрие извършителят на убийството на младо момче, опитало да се качи на трибуната, на която през лятото на 2011-а година е бил премиерът Никола Груевски.

Премиерът: Открихме 10 000 работни места

Само за последните няколко дни в страната са открити мощности, които ще осигурят над 10 000 работни места. Това съобщи в новия завод "Девня цимент" премиерът Бойко Борисов. Той припомни за милионите инвестиции в заводи в Бургас и Стара Загора от последните дни. 325 милиона лева са вложени в новата производствена линия на завода в Девня, който ще произвежда 2 млн. т цимент годишно. "Това, което тази инсталация произвежда, една част отива на магистралите "Марица" и "Струма". На 15 юли завършваме отсечката на "Хемус" Белокопитово - Шумен и се надявам догодина вече целият материал оттук да отива за магистрала "Хемус", посочи Борисов. Той припомни, че през 2012 г. тук е направил първата копка. "Това ми е любимо - след това да си го откривам", призна Борисов при срязване на лентата на новия завод.
Преди откриването обаче премиерът инспектира и Плиска. "Майката" на всички български църкви - Голямата базилика в първата българска столица Плиска, вече има притегателна сила за младите поколения. Направих инспекция на археологическите разкопки в района и съм убеден, че ще възстановим комплекса, за да могат туристи на всякаква възраст и ученици като тези, с които днес се срещнах, да идват тук и да видят историята през всички времена и епохи", написа във фейсбук страницата си премиерът Бойко Борисов след проверката и допълни: "Щастлив съм, че за по-малко от месец отделихме 1,3 млн. лв. за строителството и възстановяването на духовни средища - за Плиска и за манастира "Св. Йоан Предтеча" в Кърджали".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай