След призива на Бойко: Оставки в спецслужбите (ОБЗОР)

След призива на Бойко: Оставки в спецслужбите (ОБЗОР) | StandartNews.com

Лазаров и Писанчев си тръгват, началникът на бръмбарите остава

Две оставки в службите. Така започна петъчният ден за премиера Бойко Борисов. Още сутринта в сградата на Министерския съвет главният секретар на МВР Светлозар Лазаров е депозирал своята оставка. Малко по-късно това направи и шефът на ДАНС Владимир Писанчев. Той заявил още сутринта по телефона намерението си да подаде оставка, но го направил в лична петминутна среща с премиера малко преди 11 ч. Писанчев дори казал на Борисов, "че са офицери с чест и не биха правили никакви проблеми".

Ден по-рано от парламентарната трибуна премиерът Бойко Борисов поиска и двамата да напуснат постовете си. "Да, Лазаров си подаде оставка при мен, но го помолих да си довършат случая във Велико Търново, защото е много вероятно най-късно утре да се намери убиецът на момичето Вероника. Говорих с прокурорите, но взех оставката, за да няма никакви спекулации", обясни премиерът. Попитан дали има някого в предвид за наследник на поста, Борисов заяви, че вътрешният министър ще си реши за главния секретар. Изборът за шеф на ДАНС обаче щял да стане по специална процедура. "Със съгласуване, с всички възможни хора на света", образно обясни министър-председателят. От думите на премиера стана ясно обаче, че той няма никакво намерение да сменя шефа на ДАТО Цветан Китов, каквото желание имаше вътрешният министър в оставка Веселин Вучков. "Цветан Китов няма да си дава оставка, защото не му я искам. Четири години ми е бил студент и знам какви качества има. Там разговор не може да има", обясни още Борисов. На въпрос дали ще съгласува назначението на шефа на ДАНС и с главния прокурор Сотир Цацаров, Борисов отговори: "Имам предвид чисто коалиционно ще споделя, за да не ми кажат, че съм им казал кой слагам".

Една от най-вероятните кандидатури за стола на Лазаров е сегашният шеф на СДВР Младен Маринов. По информация на "Стандарт" другите двама - сегашният заместник на Лазаров - Георги Костов, и новоназначеният шеф на ГДБОП Ивайло Спиридонов не са склонни да приемат, ако бъдат предложени. Имената им се завъртяха в медийното пространство като вероятни наследници за поста на Лазаров. Все още обаче премиерът Борисов няма конкретно име за шеф на ДАНС.

По повод критиките, че предложената за вътрешен министър Румяна Бъчварова няма никакъв опит в сектор "Сигурност", Борисов отговори: "Каква е разликата между мъжа и жената? В умствено, интелектуално, в какво естество? Министърът трябва да дава насоки на министерството, да носи политическата отговорност. Министърът не може да тича с токчета и пола по акции, за да лови престъпници".

В тази връзка премиерът бе попитан още и дали това не е критика към предишния вътрешен министър - Цветан Цветанов, заради факта, че ходеше на доста полицейски акции. "Аз оценката за Цветанов съм я дал, като не го направих вътрешен министър", коментира премиерът.

Бъдещият МВР шеф Румяна Бъчварова ще остане вицепремиер за коалиционната политика, държавната администрация, електронното правителство, а от тази седмица и за МВР. "Като вътрешен министър дори може да й е по-лесно с коалиционната политика", каза с усмивка Борисов.

Достойна постъпка

Цветан Цветанов, председател на ПГ на ГЕРБ

Оставката на главния секретар на МВР Светлозар Лазаров е достойна постъпка. Няма как да работиш с премиера, който ти е поискал оставката. Убеден съм, че следващият главен секретар на МВР ще е професионалист и достоен човек, който ще бъде истинската професионална фигура. Вече се обсъждат няколко имена, но окончателното решение ще бъде обявено от премиера или новия вътрешен министър. Веселин Вучков желае веднага да му бъде гласувана оставката и като министър, и като депутат. Той ще се върне към преподавателската си дейност и ще води лекции по наказателен процес в Академията на МВР. Нека да не изпадаме в ситуация, когато някой освободи дадена позиция, да го критикуваме все едно сме го хвърлили на вълците. Нито ще кажа нещо лошо за Лазаров, нито за Вучков.

Трябваше да стане по-рано

Атанас Атанасов, Реформаторски блок, председател на вътрешната комисия

Това е съвсем нормално развитие на нещата, след като министър-председателят му иска оставката, който отговаря по конституция за сигурността и обществения ред в страната. Г-н Лазаров можеше да спести много отдавна тези драми в българския политически живот, ако си беше подал оставката още когато му бе поискана в началото на управлението на този кабинет. Професионалната общност, опитните служители в МВР усещаха липса на професионално ръководство.

На Борисов е и правото, и отговорността

Лютви Местан, председател на ДПС

Едва ли някой е очаквал друго развитие. Оставка, поискана от принципала, не се отказва, а се подава. Принципалът се казва Бойко Борисов. Негово е правото, но, разбира се, негова е и отговорността.

Така се прави в цивилизовани страни

Красимир Каракачанов, съпредседател на Патриотичния фронт

Съвсем логично е главният секретар да се отзове на призива на премиера и да си подаде оставката. Така трябва да става в една цивилизована държава. Той можеше да се заинати и да изчака една друга процедура, което само щеше да нажежи атмосферата и да предизвика едни допълнителни страсти. Мисля, че новият министър на вътрешните работи трябва да има думата и да си направи един сериозен екип. Защото само с такъв може да се компенсира фактът, че г-жа Бъчварова не е вътрешен човек на системата. Разбира се, тя ще го компенсира с характерното за нея трудолюбие.

Недопустимо е в МВР да няма шефове

Атанас Мерджанов, зам.-председател на ПГ на БСП

Недопустимо е най-силовото ведомство да остава без никакво ръководство. С оставката на Светлозар Лазаров вече освен липса на политическо имаме липса и на професионално ръководство на МВР. Учудвам се как министър-председателят може да допусне такъв вакуум. Редно беше политическите промени в правителството да бъдат разглеждани още днес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай