Слагат GPS-и на камионите с дървесина

Слагат GPS-и на камионите с дървесина | StandartNews.com

GPS-и на камионите с дървесина, както и забрана за изсичане на гори в тъмната част на денонощието са част от промените в Закона за горите, които прави земеделският министър Десислава Танева. "Дейности в горски територии под 2 ха, независимо дали са собственост на физически или юридически лица, трябва да се извършват след влязла в сила горскостопанска програма или план", заяви Танева. И обясни, че липсата на такова изискване до момента е довело до голи сечи в територии с концентрирана възстановена собственост на горски територии.

"Въвежда се задължение да не се извършват каквито и да било дейности в горските територии през тъмната част от денонощието", каза Танева. Собствениците на камиони, които превозват дървесина, ще бъдат снабдени с GPS устройства, за да могат контролните органи да осъществяват непрекъснато наблюдение в реално време. "Въвеждаме и задължения на всички складове, където има придвижване на придобитата дървесина, и на местата, където тя се преработва, ще бъдат поставени камери за постоянно видеонаблюдение", допълни министърът. Тя обясни, че се предвиждат и по-сериозни санкции за нарушения от лица, които имат права за маркиране на дървесината. Промените предвиждат разширяване на правата и териториалния обхват на горските служители в държавните предприятия за контрол.

Танева каза още, че по отношение на опазването на горите върху земеделски територии, които са 105 000 ха, се въвежда процедура, която може да бъде и по инициатива на самия собственик на земята да поиска промяна на предназначението й.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай