Слагат горна възраст за осиновяване

Слагат горна възраст за осиновяване | StandartNews.com

Разликата във възрастта между осиновителя и детето не трябва да надвишава 50 г. Това е една от промените в Семейния кодекс, изготвени от министерствата на правосъдието и на труда, предложени за обществено обсъждане. Така семейства, в които и двамата кандидат-родители надхвърлят 50 г., няма да може да осиновят бебе. В момента действа само минимална граница за разликата във възрастта между детето и родителя и тя е 15 г. „Въвеждането на максимална разлика във възрастта не е дискриминация. Почти навсякъде по света има такава практика. Целта е да се осигурят дълготрайни грижи за тези деца", обясни министърът на правосъдието Екатерина Захариева. Ограничението от 50 г. разлика в годините няма да важи когато баба и дядо осиновяват внуче или осиновители са чичото или лелята.

Осиновителите да бъдат задължени да информират децата, че са осиновени, предвижда друга промяна в Семейния кодекс. Според предложените текстове това трябва да стане „на възможно най-ниска възраст, по подходящ начин и в зависимост от индивидуалните особености на детето". „Така се защитават интересите на децата. За съжаление осиновените деца в момента разбират за това често в тийнейджърска възраст – от недоброжелателен съсед или роднина", обясни Захариева. По думите й законовата разпоредба е по-скоро стимул родителите да разкрият истината за произхода на детето. „Предвиждаме с експертна помощ на психолози и обучения от специалисти да подготвим родителите как това да се случи, каква възраст е подходяща и по какъв начин да бъде поднесено", обясни Захариева.

Както вече в. "Стандарт" написа, с промените в Семейния кодекс се услеснява разкриването на тайната на осиновяване. Сега това може да стане само при изключителни обстоятелства и то с решение на съда. „Практиката показва, че няма определение за „изключителни обстоятелства". Почти винаги, когато има такива дела, се постановява отказ", обясни правосъдният министър. Затова към министерството на правосъдието ще бъде създаден Съвет за разкриване на произхода на осиновените деца. Пред този съвет осиновените и осиновителите ще подават своите молби. Той ще прави проучване на произхода и ще взима решение. „Биологичните родители трябва да бъдат спокойни, защото пълното разкриване на данните ще става едва след тяхното съгласие", уточни Захариева.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай