Скандал за Баташкото клане в парламента

Скандал за Баташкото клане в парламента | StandartNews.com

Декларация за Баташкото клане доведе до скандал между ДПС и Патриотичния фронт в парламента. В началото на вчерашното пленарно заседание шефът на ПГ на ПФ Валери Симеонов прочете документа с искане да бъде почетена паметта на жертвите. "Над 100 000 българи са били избити, а други близо милион са били принудени да изоставят домовете си", каза той. И настоя парламентът да осъди масовото изтребление на българския народ и да определи 17 май за дата на преклонение. Докато Симеонов говореше от трибуната, ДПС напусна залата. "Излизането от залата не е демонстрация, а подсказване, че историята не може да се чете от гледна точка на фашистките напъни и мислене на днешните политици", заяви председателят Лютви Местан. Според него декларацията е класически пример за използването на историята за политически цели и за прокарване на съвременни разделителни линии.

По думите му добре е за всеки един народ да има повече доблестни мъже, които имат ясното съзнание за онази граница, след която патриотизмът преминава в ултранационализъм и фашизъм. "Призовавам ви, моля ви, нека спрем! Нека мюсюлманите реагират на обидите, като се вслушат в цитати от Корана. Така ще защитим нашия пророк Мохамед. Да застанем заедно срещу омразата", обърна се Хюсеин Хафъзов към депутатите. Симеонов пък го обвини, че е блъскал жени. По думите му това станало в айтоското мюфтийство, където депутатът от ДПС блъскал журналистки от ТВ СКАТ. Хафъзов пък настоя да се покажат кадрите, които показват как блъска "жени, репортерки или каквито и да е други същества".

Местан: ДПС против фашистки прочит на историята

Прочита на историята от страна на ДПС вие ще видите всеки 3-ти март, когато председателят на тази партия застава като син на майка България пред знамената на България. Това заяви председателят на ДПС Лютви Местан в парламента по повод декларацията на Патриотичния фронт. Той подчерта, че от Движението са против избирателните подходи. "В Първата световна война са загинали 19 милиона не само военни, но и цивилни граждани. Ние искахме да почетем паметта на всички без избирателност", уточни председателят на ДПС. Според него, декларацията на ПФ е некоректна от гледна точка на фактите и съдържа изключително опасна, невярна, ксенофобска теза, че тази политика продължава и до днес. "Не можете да правите либералната партия ДПС част от езика на омразата на фашистките партии. Това просто няма да стане", посочи той. "Ние няма да бъдем част от фашисткото мислене, защото сме либерално демократична партия, която и в този парламент ще бъде основният стожер на толерантността и на езика на любовта", каза още председателят на ДПС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай