Скандал в парламента за руския самолет (ОБЗОР)

Скандал в парламента за руския самолет (ОБЗОР) | StandartNews.com

ДПС и БСП спорят с декларации, ГЕРБ зове за баланс

Българските политици се разделиха в мнението си за свалянето на руския самолет в Турция и за последствията от конфликта между двете страни. От ДПС излязоха с остра декларация. "Нарушаването на въздушното пространство и суверенитета на която и да е държава - член на НАТО, е нарушаване на пространството и на суверенитета на самия Атлантически съюз", заяви лидерът на партията Лютви Местан. Той подчерта, че руската военна авиация многократно е нарушавала въздушното пространство на Турция и е била предупредена да спре. Според него ефективното противодействие срещу "Ислямска държава" е необходимо, защото ИД е предизвикателство към съвременната цивилизация и човечество, но то трябва да се извършва при стриктна координация и спазване на международното право. Освен това участието във военни действия срещу ИД не може да е съпътствано от защита на режима на Башар Асад, който няма право да се включи в общата антитерористична коалиция. Местан призова за по-активен диалог между НАТО и ЕС за изработване на обща позиция и деескалация на отношенията между Русия и Турция. Докато той четеше декларацията, депутатите от БСП напуснаха залата. Веднага след това ролите се размениха - когато на трибуната излезе Янаки Стоилов, ДПС излязоха. Левите поискаха независимо международно изследване за установяване на обстоятелствата около свалянето на руския самолет. "Следва да се разбере дали и как са нарушени границите, защото никоя държава не може да претендира за контрол на територии, които надхвърлят нейните собствени", подчерта Стоилов. Според него този случай повдига въпроса дали е възможно световната общност да се сплоти в противодействие на терористичната опасност.

"България не трябва да взима страна в конфликта между Русия и Турция", препоръча председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов. Според него едва след като НАТО излезе с обща декларация, и ние можем да вземем някакво отношение - много балансирано и внимателно.

Докато течеше размяната на реплики, от "Атака" внесоха в деловодството на НС проект за декларация за осъждане на военната агресия на Турция спрямо Москва. Цветанов обаче изказа съмнение, че може да се стигне до общо становище на НС заради партийните различия.

Патриотите и АБВ недвусмислено обявиха, че не се съмняват във вината на Анкара. "Турция зае страната на терористите", категоричен бе лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов. Целта на Анкара била да се стигне до конфликт с Русия, за да не може да се формира голямата международна коалиция срещу ИД.

"Вече сме в ситуация на война. Случилото се е много тежък удар по стремежа да се намери общо решение за ликвидирането на Ислямска държава и трябва да си даваме сметка, че то не е инцидент, а е предварително режисирано от турска страна", коментира пред "Стандарт" Румен Петков от АБВ.

Свикаха спешна среща по заръка на премиера

Заради инцидента със сваления руския боен самолет премиерът Бойко Борисов разпореди да бъде свикано съвещание на компетентните институции. То бе проведено в Министерски съвет под ръководството на вицепремиера и МВР шеф Румяна Бъчварова.

На него е била анализирана наличната информация, с която България като страна - член на НАТО и ЕС, разполага към момента. Обсъдени са били резултатите от извънредното заседание на Северноатлантическия съвет и изявлението на генералния секретар на НАТО.

Констатирано е било, че България и съюзниците ни в НАТО и ЕС имат интерес от бърза деескалация на напрежението. Решенията следва да бъдат търсени на двустранна основа чрез активни контакти между Москва и Анкара. Трайното политическо решение на кризата в Сирия е възможно само при успех на започналите във Виена дипломатически консултации, заключили участниците в срещата.

Премиерът зове за сдържаност

Това е конфликт между Русия и Турция, и то на граничен район и колкото по-малко проявяваме войнственост и крайни изказвания по темата, толкова по-добре за стабилността на нашата държава. Така премиерът Бойко Борисов коментира кризата в отношенията между Москва и Анкара. Той допълни, че "трябва да се даде възможност на дипломатите ни и министъра да ни вардят далеч от този конфликт, защото Русия и Турция винаги са в конфликт, но и винаги правят най-големите си проекти един с друг".

"А ние докато се лашкаме непрекъснато, само ще си навлечем гнева или на едните, или на другите", допълни Борисов. Той съобщи, че в неделя ще бъде на срещата на върха за среща на лидерите на Европа. "Нека ние да бъдем малко по-невойнствени в тази ситуация", призова премиерът. Военният министър Николай Ненчев коментира от своя страна, че "няма нито пряка, нито косвена заплаха за националната сигурност на България".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай