20:57 ч.

14.01.14

1 мин.

5313

10

0

Синдикати против задължително пенсиониране

от Мила Кисьова |

Синдикати против задължително пенсиониране
Снимка: Стандарт

София. Синдикатите остро се противопоставиха на предложението хората задължително да се пенсионират след навършване на възраст и стаж. Идеята бе лансирана от червения депутат Милко Багдасаров. Той настоява в Кодекса на труда да се върне старият текст, който позволява на работодателя да освобождава автоматично работник, покрил условията за пенсия. "Така ще се освободят места за младите хора, вместо те да бягат в чужбина", е основният мотив на Багдасаров.


Подобно ограничаване на правото на труд е дискриминация по възраст, коментира Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ. Според него прекратяването на договора на възрастния работник в повечето случаи не означава, че той ще освободи работното място за по-младите. Хората ще бъдат принудени да се пенсионират, но ще продължат да работят на по-ниска заплата, прогнозира Христов. От КНСБ припомниха, че от няколко години в Кодекса на труда има норма, която насърчава по-дългия трудов живот - всяка година работа на трудов договор след навършването на пенсионната възраст вдига пенсията с 4%. Не може в същото време да бързаме да уволним хората, каза Христов. Според синдикатите няма проблем работодателят да освободи служителя си по други причини, ако не желае повече труда му.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 19:49 · 13.02.2014
ВСЕКИ ДА ИМА ПРАВО НА ИЗБОР
Потребител · 19:46 · 13.02.2014
всеки да има право на избор
Потребител · 15:34 · 16.01.2014
аз съм за задължителното пенсиониране !
anonim · 15:33 · 16.01.2014
и най- гадното е да има пенсионери в областта на здравеопазването, в отделенията и спешната помощ, те докато се размърдат хората умират
Потребител · 23:22 · 15.01.2014
Cпоред мен когато си работещ пенсионер и получаваш заплата , трябва да ти се спре пенсията.Така мисля че в момента тези хора заемат хубави работни места за малки заплати и унищожават пазара на труда за млади хора.Синдикати в Бьлгария няма , а само някакви хрантутници които си гледат само собствени интереси, макар че нищо не се занася в гроба.
Потребител · 10:45 · 15.01.2014
Пенсионерите като искат да работят, да отидат да сеят и копаят.Зад бюрото е много лесно, ама попитайте миньорите дали искат да продължат да работят след пенсионирането?! И като изпуснем младите хора, които заминават в чужбина, кой ще работи когато и "работещите пенсионери" напуснат? Тук не останаха млади хора - това никого ли не притеснява??????
Потребител · 10:28 · 15.01.2014
Пропускам две пенсионни системи: трябваше да се пенсионирам на 55г., но уви, после на 57г. и пак нищо, сега в края на тази година ще навърша 60г.с трудов стаж от 37г и 5м., и защо трябва да работя още 8м +още 4м, защото съм родена в края на годината??дъщеря ми със цялото семейство са в чужбина, защото тук бяха безработни, скоро замина и синът ми, а аз ще работя до ????? години??? И ЗАЩО? КОЙ ЩЕ МИ ОТГОВОРИ НА ТОЗИ ВЪПРОС, СЛЕД КАТО В ИНТЕРНЕТ НЕ НАМИРАМ МОЯ КАЗУС?А ТОЙ ЗАСЯГА СИГУРНО МНОГО КАТО МЕН!??
Потребител · 08:40 · 15.01.2014
Безработицата се преодолява с развитие, а не с административни мерки.Днешните млади хора няма да се пенсионират на 60 или 64 г., а доста по-късдно, защото това е европейската тенденция.Нормално е да се допуска възрастта, която гони Европа. Нормално е също да се допуска и по-ранно пенсиониране.
Потребител · 04:38 · 15.01.2014
а синдикатите знаят ли колко безработни има заради заети места от пенсионери Но когато стоиш на топло със сигурна заплата и детето ти не е гладно лесно се говори
Потребител · 22:22 · 14.01.2014
Поредния безсмислен чикиджийски закон за замазване на реалните проблеми
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент