Симеонов: Не останаха непреодолими препятствия

Симеонов: Не останаха непреодолими препятствия | StandartNews.com

София. „Ние подкрепяме програма за стабилно управление. Процесът на подкрепата има две фази – на първо място трябва да се обединим около документа, по който ще работи това правителство. Днес разгледахме нашата програма. Не останаха непреодолими препятствия". Това заяви Валери Симеонов, съпредседател на „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО", пред бТВ.

По думите му двете страни са стигнали до консенсус, че Министерството на икономиката, енергетиката и туризма трябва да се раздели.

„Обединихме се около управителния съвет на БНБ да бъде изслушан пред Народното събрание", посочи още Валери Симеонов.

"Имаме пълно съвпадение за КТБ - търсене на изход чрез заем или чрез фалит, но спешно трябва да се оздрави," каза той..

"Не може да не се стигне до оздравяване. Там са вложенията не само на граждани, но и на много фирми, включително големи. На едно мнение сме", поясни Симеонов.

По думите му управителният съвет на БНБ и ръководството на "Банков надзор" ще бъдат извикани в Народното събрание за обяснения защо са бездействали четири месеца.

Двете политически формации, които обявиха днес, че са пред подписване на коалиционно споразумение, са на едно мнение за това, че АЕЦ "Белене" не трябва да се строи, а газопроводът "Южен поток" да се осъществява, ако не нарушава правилата на ЕС, но и ако е доказана ползата за България, каза Симеонов.

ГЕРБ се е съгласил още да има дисциплина родолюбие в училище, часове по физкултура всеки ден и обучение по военно дело и гражданска защита в средния курс.

Оградата с Турция ще бъде завършена, ще опашем цялата граница с Турция, но не на цената на Орешарски от 3 хил. лв. на кв. м, каза Симеонов.

Друга отстъпка на ГЕРБ е ограничаване на социалните помощи само до третото дете, ревизия и одит в енергетиката, въвеждане на мораториум върху износа на необработена дървесина и узаконяване на незаконните постройки до 100 кв. м, което ще реши проблемите на селското население.

По думите на Симеонов разминаване се е очертало във вижданията на здравноосигурителния модел. Фронтът настоява монополът на Националната здравноосигурителна каса да бъде разбит с вкарване на частни каси, а ГЕРБ са предпазливи по финансови причини. Патриотичният фронт пък отложил за по-далечното бъдеще искането си за намаляване на ДДС върху стоките от първа необходимост, защото приел безпокойството на ГЕРБ за изпълнението на бюджета.

Симеонов повтори, че Патриотичният фронт няма да излъчва министри, че лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов няма амбицията да бъде министър на отбраната, а избраната за депутат Поли Карастоянова, която е изпълнителен директор на Българския туристически борд, за министър на туризма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай