17:35 ч.

07.10.17

3 мин.

0

8

0

Сименов иска извинение от Нова телевизия, bTV, БНТ и БНР

от редактор |

Сименов иска извинение от Нова телевизия, bTV, БНТ и БНР

Вицепремиерът Валери Симеонов поиска извинение от Нова телевизия, bTV, БНТ и БНР. Това става ясно от позиция, която разпространи правителствената пресслужба. Ето какво гласи тя:


За втори път от приемането на вицепремиерската длъжност съм подложен на мащабна организирана клеветническа кампания от най-големите медии в страната. Разбирам, естествено, породената омраза и неприязън към всеки, който си позволява да има собствено мнение и да го отстоява, особено ако той е на ръководен пост. Това става в една среда с предварително разпределени роли и „порции на властта“ – каквато беше медийно-политическата среда в България доскоро. Но не мога да приема, че някой друг, освен органите на правосъдието, ще раздават присъди, оценки и квалификации или пък ще си присвоят правото да говорят от името на цялата журналистическа общност.


Повод за горното е участието ми в „Тази сутрин“ на Нова телевизия вчера, което стана възможно след упорито настояване на продуцентката на предаването, въпреки че не питая особено уважение към този блок и съм отказвал участия в продължение на месец и половина (17 август 2017 г.). Близо 4 часа след приключването на динамичния ми разговор с Виктор Николаев мои медийни недоброжелатели организираха клеветническа кампания във всички национални телевизии и в голяма част от новинарските сайтове, приписвайки ми престъпление, което не съм извършил. Всеки непредубеден зрител може да пусне записа и да се убеди с очите и ушите си, че това е грозна лъжа и сталинистко заклеймяване.


Това се случва за втори път. В началото на мандата ми, в. „Сега“ ми приписа непроизнасяни от мен изречения, за което днес са дадени под съд. Клеветническата акция на в. „Сега“, освен на мен, създаде проблеми и за държавата от дипломатическо естество. Тогава отново всички „прогресивни“ клакьори и грантаджии гракнаха в един глас, опитвайки се да организират медийната ми екзекуция.


Сега случаят се повтаря. Заявявам категорично – на никого не се извинявам, не се и „оправдавам“, както написа една синя малотиражка. Напротив, адвокатската ми кантора изисква записите от всички телевизионни предавания на bTV, Нова, БНТ и БНР, в които съм оклеветен с изрязани от контекста думи, в повечето случаи без да е отразено личното ми мнение – основно и задължително изискване в телевизионната журналистика. Липсваше позиция и на засегнатото лице, за което се твърди, че е било заплашвано. Нещо повече, няма никакви оплаквания от него както в медиите, така и в прокуратурата. Само последните две нарушения на журналистическите правила безспорно доказват тенденциозността и целенасочеността на кампанията. По тази причина, настоявам незабавно да получа извинения от Нова телевизия, bTV, БНТ и БНР. В противен случай ще защитя правата си по съдебен път.


И накрая, за информация на самонадеяните телевизионери – свободата на словото не е право само на журналистите, свободата на словото е право и на всички останали граждани в едно демократично общество, в т. ч. и на политиците. Никой не може да ме накара да говоря по въпрос, по който не желая да коментирам или който считам, че е глупаво или опасно за националната сигурност да се обсъжда в национален ефир. Това е мое човешко право и няма да позволя на никой да посегне на него.


Не мога да приема, че скърцащи със зъби от злоба журналистки ще ми дават оценки и квалификации или че трябва да търпя обиди и намеци, само за това, че са ме поканили в някое студио. Това е причината да не приемам всички покани за участие към мен или покани за интервюта. Апелирам към публичните лица с достойнство да не забравят, че и те имат човешки права и да ги отстояват твърдо и безкомпромисно. За съжаление, няма съмнение, че живеем в държава, управлявана от две телевизии и от медийни кукловоди, от които треперят дори най-големите политически партии.
Давам срок за извинение 24 ч.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 09:11 · 08.10.2017
Прав e! Браво. Подкрeпа и от мeн
Потребител · 08:37 · 08.10.2017
Браво Валери, един достоев отговор на самозабравилата се псевдо-журналистическа хунта !

Продължавай в същия дух, подкрепяме те !
Потребител · 07:24 · 08.10.2017
Крайно време е да се приеме закон за фалшивите новини. Един е нужно да влезне в затвора и ще се променят много неща, най-вече заглавията на статиите. Ще започнем да срещаме много често думи като може би и говори се :)
Потребител · 08:23 · 08.10.2017
@Потребител В България има изобиле от фалшиви новини, всеки ден една от друга по опашати лъжи.И всичко е за манипулиране и лъжене на народа, което улеснява ограбването му,наказани никога няма.Цялата страна е един театър, в който минимална част от народа работи и храни другите,но всички искат да жиевеят като царе без да работят,по примера на управниците си които имитират работа и вестниците им казват какви големи постижения имат, само дето никой не е почувствал нищо от този благодат, освен управляващите
Потребител · 00:13 · 08.10.2017
Боже колко простотия има в този народ
Потребител · 21:02 · 07.10.2017
isra lainoto mitischi6 posle se isvinavasch oradlo pradlo oglupja ve4e musikata ti pre4i bsp jon4eva ninova ti pre4at jurnalusti ti pre4at totalen isterik kretik bes pokritie kakvo oravi vladta i milionite ti sasipvat te isteriata te e hvanala otidi v hotela di da po4ivasch goni te kriti4nata ujas
Потребител · 19:41 · 07.10.2017
Свободно съчинени скандални истории без разследване и без факти и доказателства не е журналистика,а тези хора не са и професионалисти което значи че нямат квалификацииите и уменията за тази работа. И липсата на професионална етика говори за мафиотска организация.
Потребител · 19:15 · 07.10.2017
Никъкъв срок за извиненеие, това е постояно употребяно оръжие срещу различни хоре, всеки е свободен да казва истината , но не и да си измисля скандални истории. съчинени от тези които им плащат и тези които са зад тях на прокурора.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент