Шаламанов: Българи се сражават на страната на ИД

Шаламанов: Българи се сражават на страната на ИД | StandartNews.com

София. Има българи, които се сражават под знамената на Ислямска държава. Това съобщи министърът на отбраната Велизар Шаламанов. Той обясни, че информацията е постъпила от наши съюзници. "Това е много тревожно", добави министърът. Шаламанов обаче отказа да даде повече подробности за данните, с които разполага за нашите сънародници в редиците на групировката от Ирак и Сирия. Според международни анализатори при джихадистите има хиляди чуждестранни бойци от различни страни. ООН призова всички страни да криминализират участието на свои граждани като бойци в Ислямска държава. В България все още подобна обвързаност не е криминализирана и не се преследва от закона.

Неотдавна служебният външен министър Даниел Митов също предложи да бъде инициирано законодателство, което да криминализира участието на българи в редиците на екстремистката групировка.

"Рискът е голям, затова има и международна коалиция", коментира Шаламанов. "Имахме възможност с началника на отбраната и командира на ВВС да посетим самолетоносача "Джордж Буш" в Средиземно море и да се убедим във високата готовност и мощ на съюзниците си", каза военният министър. Той добави, че смята, че България, като част от НАТО и ЕС, също трябва да развива способности за действия в такъв тип операции. Шаламанов обаче подчерта, че към момента не разполагаме с такива способности и добави, че това е една от причините да се замислим по-сериозно за проблемите с превъоръжаването. България не участва във водената от САЩ коалиция, тъй като досега няма подобно искане към страната.

Към момента действията на коалицията се ограничават с въздушни удари, като засега не се планира сухопътна операция. Велизар Шаламанов участва в церемонията за връчване на дипломите на слушателите от Випуск 2014 на Военната академия "Г. С. Раковски".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай